ciągi
sai: Ile wynosi suma Sn (dla n ≥1) pierwszych n wyrazów malejącego ciągu geometrycznego takiego,
że S2n = −32 i S3n = −104.
28 gru 19:49
a@b:
Sn= −8
=======
28 gru 20:38
sai: A skąd to się bierze?
29 gru 00:29
a@b:
Z obliczeń
4t
3−13t
2+9=0 ⇔ (t−1)(4t+3)(t−3)=0
t=q
n=3 −−bo ciąg malejący
| | a1 | | −32 | | a1 | | −32 | |
i |
| = |
| ⇒ |
| = |
| =−4 |
| | q−1 | | q2n−1 | | q−1 | | 9−1 | |
S
n= −4*(3−1)
S
n= −8
======
29 gru 00:40
Mila:
Liczyłam bez równania 3 stopnia.
q
n=t
| t2−1 | | 4 | | (t−1)*(t+1) | | 4 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| t3−1 | | 13 | | (t−1)*(t2+t+1) | | 13 | |
dalej autor sam dokończy ?
29 gru 16:27
a@b:
Autor ma to w.............
29 gru 18:32