matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.9.2019
Zadania
Odp.
2
milusia:
Dzień dobry drogie dzieci. Mam dla was taką zagadkę:
1
Bells:
Na podstawie wykresu funkcji f(x) = 1 / |x|−3 gdzie x ∊ R − {−3;3} przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x) = m ze względu na wartość parametru m (m ∊ R). Bardzo proszę o pomoc,
1
pintek:
:::rysunek::: AB, CD i EF są liniami prostymi.
1
Tymoniusz:
Dla jakich wartości parametrów m i n wielomiany u i w mają te same współczynniki przy odpowiednich potęgach?
1
Dawidddd:
e
x
− e
−
x
lim x➡️0
x
4
Maciek:
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (M należy do R) dla których funkcja b) Jest malejąca f(x) = log
m
2
x
11
Tuna:
Dla jakich wartości parametru m rownanie x
2
+(m+2)x+32=0 ma dwa dodatnie rozwiązania x
1
, x
2
spełniające warunek x
1
3
=x
2
2
?
5
anna:
liczba k jest liczbą całkowitą podaj resztę z dzielenia liczby x przez liczbę y a ) x = 6k +4 y = 6
6
Marzenka:
A)wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach a(−2,1) b(4,−1) B) prosta y=2x−1 jest symetrqlna odcinka wg. Wyznacz współrzędne punktu B jeśli A(−1,5)
3
Marzenka:
Prosta y równa się 1/2x minus 2 przecina osie układu współrzędnych w punktach A 0 a i B (b 0) Oblicz pole i obwód czworokąta abcd jeśli
2
Heniu:
Wykaż że jeśli D,E,F są rzutami prostokątnymi dowolnego punktu wewnętrznego P trójkąta równobocznego ABC odpowiednio na boki BC,CA,AB tego trójkąta, to zachodzi równość
3
Nikto0:
Witam. Proszę o pomoc w zrozumieniu zadania z linku. https://zadania.info/d1513/8927729. Skąd w rozwiązaniu sposobem drugim 2AS=2 razy
3
2
razy AG
1
Heniu:
Wewnątrz trójkąta równobocznego o boku długości 1 obrano punkt P. Odległość punktu P od wierzchołków trójkąta wynosi x,y,z. Udowodnij, że suma kwadratów tych odległości jest mniejsza
3
Heniu:
Dla dodatnich liczb rzeczywistych a
1
,a2,a3....a
2 wykaż016
takich że a
1
a
2
....a
2016
=1 wykaż: (2+a
1
)(2+a
2
).....(2+a
2016
)≥2
2034
5
Jacek:
Wykaż, że suma n wyrazów ciągu arytmetycznego dla a
1
=1 i r=1 nie jest podzielna przez n, gdy n jest parzyste.
10
tomek:
Hej, zastanawiało mnie czy mogę jakoś w matematyczny sposób rozłożyć kwadrat, np o boku n na mniejsze kwadraty, niekoniecznie identyczne.
0
Pani Kasia :
Podaj równanie ogólne jednowymiarowej podprzestrzeni afinicznej przestrzeni R
3
. Prosze o pomoc
0
aram:
Hej. Nie mogę poradzić sobie z tym zdaniem. Trzeba rozwiązać je indukcyjnie ale wydaję mi się
13
Blee:
Odnośnie pytania do ABC