Tuna: Dla jakich wartości parametru m rownanie x2 +(m+2)x+32=0 ma dwa dodatnie rozwiązania x1, x2
spełniające warunek x13=x22?
23 wrz 20:54
BAI PING TING: Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
wyznacz x1 i x2
podstaw do warunku z zadania
23 wrz 21:00
BAI PING TING: warunki 2 i 3 to wzory Viete'a musisz zastosowac
23 wrz 21:05
Tuna: Tyle to i ja wiem, tylko wychodzą kosmiczne liczby i kosmiczne obliczenia więc podejrzewam, że
można to zrobić sprytniej, tylko pytanie jak 🧐
23 wrz 21:06
Bleee:
To pokaż swoje rozwiązanie.
Zapewne go nie ma tylko cwaniakujesz i czekasz na gotowca.
23 wrz 21:11
Tuna: (−(m+2)−√m2+4m−1242)3
Nieciekawie to wygląda
23 wrz 21:16
Bleee:
Czego nie rozumiesz w: "pokaż swoje rozwiązanie" czy też "pokaż swoje obliczenia"?
Super podstawie wszystko do wyliczenia x
1 i się dziwisz że nic z tego nie widzisz.
Tak trudno najpierw wyznaczyć ile musi się równać x
1 i x
2 (dokładne wartości) a później
określić ile równy musi być parametr m
23 wrz 21:21
Tuna: Za dużo przepisywania 😏
Poradzę sobie sam jakoś, innym sposobem
23 wrz 21:28
Blee:
| | 210 | |
x13 = x22 −> x13 = |
| −> x15 = 210 −> x1 = 22 −> x2 = 23 |
| | x12 | |
x
1 + x
2 = m+2
4 + 8 = m+2 −> 12 = m+2 −> m = 10
koooooniec
23 wrz 21:29
Blee:
zadanie na 30 sekund (tak ... wjeżdżam na ambicje)
23 wrz 21:29
Blee:
inny sposób (bardziej skomplikowany i wymagający małej opisówki):
x1*x2 = 32 = 25
x1 = 2y ; x2 = 25−y
x13 = x22 −> 23y = 22(5−y) −> 23y = 210 − 2y −> 23y − 10 + 2y = 1 = 20
czyli: 5y − 10 = 0 −> y = 2
stąd: x1 = 22 = 4 ; x2 = 23 = 8
23 wrz 21:32
Tuna: Dziękuję ślicznie i miłej nocy życzę
23 wrz 21:52