z góry dzięki
Heniu: Wykaż że jeśli D,E,F są rzutami prostokątnymi dowolnego punktu wewnętrznego P trójkąta
równobocznego ABC odpowiednio na boki BC,CA,AB tego trójkąta, to zachodzi równość
Saizou :

Pokażemy najpierw, że
PD+PE+PF= a
√3. (wysokość trójkąta równobocznego o boku 2a)
a
2√3=ax+ay+az
a
√3=x+y+z
Pokażemy teraz, że
BD+CE+AF=3a
Z twierdzenia Pitagorasa w odpowiednich trójkątach mamy, że
(2a−m)
2+x
2=k
2+y
2
(2a−k)
2+y
2 =l
2+z
2
(2a−l)
2+z
2=m
2+x
2
================= gdy to dodamy stronami i uprościmy mamy
12a
2−4a(k+l+m)=0
k+l+m=3a
zatem
| PD+PE+PF | | a√3 | | √3 | |
| = |
| = |
| |
| BD+CE+AF | | 3a | | 3 | |