przoszę o rozwiązanie
anna: liczba k jest liczbą całkowitą podaj resztę z dzielenia liczby x przez liczbę y
a ) x = 6k +4 y = 6
b) x = 10k − 3 y = 10
c) y = 8k −1 y=8
d) x = 6k + 4 y = 3
23 wrz 19:57
Bleee:
A) 4
B) − 3 czyli 7
C) − 1 czyli 7
D) 1
23 wrz 20:21
anna: proszę o zapis rozwiązania bo tyle to ja wiem bo są takie rozwiązania
23 wrz 20:28
Jerzy:
@anna, spróbuj pomyśleć.
23 wrz 20:32
Bleee:
A) tu nie ma co zapisywac
B) x = 10k − 3 = 10(k−1) +10−3 = 10(k−1) + 7
C) Analogicznie do B
D) x = 6k + 4 = 6k + 3 + 1 = 3(2k+1) + 1
23 wrz 20:32
anna: dziękuję
23 wrz 20:34