Geometria analityczna
Marzenka: A)wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach a(−2,1) b(4,−1)
B) prosta y=2x−1 jest symetrqlna odcinka wg. Wyznacz współrzędne punktu B jeśli A(−1,5)
23 wrz 18:14
Saizou :
Symetralna to prosta prostopadła do odcinka i przecinająca go w połowie.
1) wyznacz środek odcinka AB,
2) wyznacz współczynnik kierunkowy prostej zawierającej odcinek AB
3) napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez środek odcinka AB
23 wrz 18:18
Marzenka: Nie umiem chodzi mi o punk b
23 wrz 19:13
janek191:

B)
y = 2 x − 1
Prosta AB
y = −0,5 x + b oraz A = ( −1, 5)
więc
5 = −0,5*(−1) + b
b = 4,5
y = −0,5 x + 4,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wyznaczam S
y = 2 x − 1
y = − 0,5 x + 4,5
więc
2 x − 1 = −0,5 x + 4,5 / *2
4 x − 2 = − x + 9
5 x = 11
x = 2,2
y = 2*2,2 − 1 = 3,4
S = ( 2,2 ; 3,4)
zatem dla B = ( b
1, b
2)
mamy
| −1 + b1 | | 5 + b2 | |
| = 2,2 i |
| = 3,4 |
| 2 | | 2 | |
−1 + b
1 = 4,4 i 5 + b
2 = 6,8
b
1 = 5,4 i b
2 = 1,8
B = (5,4; 1,8)
==============
23 wrz 19:35
BAI PING TING:

| | 1 | |
1) wspolczynnik prostej prostej prostopadlej do prostej y= 2x−1 to a1= − |
| |
| | 2 | |
2) rownanie prostej prostopadlej do prostej y=2x−1 i przechodzacej przez punkt A=(−1,5)
y=a
1(x−x
0)+y
0
============
Wyznaczam punkt przeciecia sie prostych S
y=2x−1 i y= −0,5x+4,5
2x−1= −0,5x+4,5
2,5x= 5,5
x= 2,2
y=2x−1
y= 4,4−1= 3,4
S= (2,2 ; 3,4)
4) Punkt S jest srodkiem odcinka AB
Masz wzory na srodek odcinka wiec policz wsporzedne punktu B
2x
s= x
a+x
B
wylicz x
B z tego
Tak samo wyliczb y
B
23 wrz 19:48
BAI PING TING: 
pozdrawiam
23 wrz 19:49
janek191:
23 wrz 19:51