Pole i obwod czworokata
Marzenka: Prosta y równa się 1/2x minus 2 przecina osie układu współrzędnych w punktach A 0 a i B (b 0)
Oblicz pole i obwód czworokąta abcd jeśli
C(2b,b+2a) D(−a,b)
23 wrz 17:44
Blee:
| | 0 | |
A = (0,a) −> a = |
| − 2 = −2 |
| | 2 | |
| | b | |
B = (b,0) −> 0 = |
| − 2 −> b = 4 |
| | 2 | |
więc:
A = (0,−2)
B = (4,0)
C = (8,0)
D = (2,4)
liczysz pole i obwód tegoż czworokąta (pole najłatwiej Ci będzie przez 'dopełnienie' do
prostokąta zaznaczonego na czerwono)
23 wrz 17:55
Marzenka: A z skąd wzięło się to 0/2 −2?
23 wrz 18:17
Blee:
z podstawienia do wzoru prostej
23 wrz 18:18