Udowodnij ze....
BAI PING TING: Udowodnij z edla dowolnej liczby naturalnej n
liczba n(n+1)(2n2+1) jest podzielna przez 6
Wskazowka
widac ze 2|n(n+1)(2n2+1)
Wystarczy pokazac ze 3|n(n+1)(2n2+1)
No jest podzielna przez 2 bo mamy dwie kolejne liczby naturalne n(n+1) z ktorych conajmniej
jedna jest podzielna przez 2
Teraz jak mam pokazac ze ta liczba jest podzielna przez 3
wystarczy jesli pokaze podzielnosc przez 3 liczby 2n2+1?
A moze to nalezy zrobic inaczej?
22 wrz 21:48
BAI PING TING: Podzielnosc przez 3 liczby postaci 2n2+1 potrafie wykazac
A jakis inny sposob lub sposoby ?
22 wrz 22:03
Eta:
Podobnie , jak już Ci podawałam
L= n(n+1)[2(n2−1)+3] = 2(n−1)n(n+1)(n+1)+3n(n+1)
Podaj teraz uzasadnienie podzielności przez 6
22 wrz 22:17
Mila:
Wykazać, że 2n2+1 podzielna przez 3.
Albo tak
n*(n+1)*[2n2−8+9]=
=n*(n+1)*[2*(n2−4)+9]=n*(n+1)*2*(n−2)*(n+2)+n*(n+1)*9
=[(n−2)*n*(n+1)*(n+2)]+[9*n*(n+1)]= 6k+6m=6*(k+m), k,m∊N
22 wrz 22:17
Pytający:
Ale nie dla każdego n naturalnego 2n
2+1 jest podzielne przez 3.
22 wrz 22:19
ABC:
jednak nie rozumiesz tego do końca , dla n=3 liczba 2*32+1=19 nie jest podzielna przez 3
pokazałem w poprzednim wątku ten dowód na przypadki a zawsze pozostaje też metoda indukcji
matematycznej
22 wrz 22:19
BAI PING TING: Dobry wieczor
Milu
ABC chyba jednak masz racje
Eta
sposrod 3 kolejnych liczb naturalnych przynajmniej jedna jest podzielna przez 2 i conajmniej
jedna jest podzielna przez 3
22 wrz 22:39
BAI PING TING: ABC
Przeczytalem jeszcze raz co tam napisales
Wytlumacz dlaczego jesli n lub n+1 nie dzieli sie przez 3 to wtedy n daje resszte 1 z
dzielenia przez 3
Wtedy mamy postac n=3k+1 i jesli wstawimy do liczby L=2n2+1 wtedy ta liczba jest podzielna
przez 3 ?
22 wrz 22:50
BAI PING TING: Eta
Podam inne uzasdnienie
liczba 2(n−1)n(n+1)(n+1) dzieli sie przez 2 i przez 3 gdyz mamy iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych
Wiec dzieli sie przez 6
liczba 3n(n+1) dzieli sie przez 3 i takze przez 2 bo mamy iloczym dwoch kolejnych liczb
naturalnych n i (n+1) wiec conajmniej jedna z nich dzieli sie przez 2
Wiec L=3n(n+1) dzieli sie przez 6
Sumujac
Liczba postaci 2(n−1)*n(n+1)(n+1)+3n(n+1) dzieli sie przez 6
22 wrz 23:10
Blee:
Odnośnie pytania do ABC
jeżeli zarówno n jak i n+1 nie jest podzielne przez 3, to oznacza że n daje resztę 1.
Dlaczego?
1) n nie może dawać reszty 0 (bo by był podzielny przez 3)
2) n nie może dawać reszty 2, bo wtedy n+1 dawałby resztę 0 (czyli byłby podzielny)
3) jedyna możliwość jest taka, że n daje resztę 1, natomiast (n+1) wtedy daje resztę 2
23 wrz 00:58
BAI PING TING: Witam i dzięki
23 wrz 07:21
BAI PING TING: czyli reasumujac to wszystko rozpatruje
Przypadek nr 1
n lub n+1 dzieli sie przez 3
wobec tego iloczyn tych liczb jest takze podzielny przez 3
Iloczyn dwoch kolejnych liczb naturalnych jest podzielny takze przez 2
Wobec tego liczba postaci
L=n(n+1)(2n2+1) jest podzielna przez 6
Albo np tak czy moge zrobic
a) jesli n dzieli sie przez 3 to jest postaci n= 3k
Wtedy n+1 daje reszte 1 przy dzieleniu przez 3 jest postaci n+1=3k+1
L= 3k(3k+1)(2(3k)2+1)= (9k2+3k)(18k2+1)= 3k(3k+1)(18k2+1) dzieli sie przez 3
b) jesli liczba n+1 dzieli sie przez 3 to jest postaci n+1= (3k)
wtedy liczba n przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 wiec jest postaci n=3k+2
L=(3k+2)*3k*2(3k+2)2+1 dzieli sie przez 3
Wtedy liczba postaci n(n+1)(2n2+1) jest podzielna przez 3 i takze jest podzielna przez 2
wiec jest podzielna przez 6
Przypadek nr 2
Zarowno n jak i n+1 nie jest podzielne przez 3
Oznacza to ze n przy dzieleniu przez 3 daje reszte 1
Dlaczego ?
n nie moze dawac reszty 0 bo bylby podzielny przez 3 a nie moze byc
n nie moze dawac reszty 2 bo wtedy n+1 bylby podzielny przez 3
jedynie n daje reszte 1 przy dzieleniu przez 3 i jest w postaci n=3k+1 a n+1 daje reszte 2
przy dzieleniu przez 3 i jest postaci n+1= 3k+2
wtedy
L=n(n+1)(2n2+1)= (3k+1)(3k+2)(2*(3k+1)2+1)= (9k2+9k+2)(18k2+12k+3)= 3(6k2+4k+1)(9k2+9k+2)
podzielna przez 3
jest takze podzielna przez 2 to jest podzielna przez 6
Moge to tak zrobic?
23 wrz 10:08
Blee:
a przypadku 2 wystarczy zauważyć, że dla n = 3k+1
2n2 + 1 = 2(9k2 + 6k + 1) + 1 = 3(3k2 + 2k + 1) czyli jest to liczba podzielna przez 3
23 wrz 11:29
BAI PING TING: czyli jest dobrze .
OK dzieki
23 wrz 11:45