proszę o pomoc
Heniu: Dla dodatnich liczb rzeczywistych a1,a2,a3....a2 wykaż016 takich że a1a2....a2016=1
wykaż: (2+a1)(2+a2).....(2+a2016)≥22034
23 wrz 17:26
Saizou :
TIP
Skorzystaj z nierówności miedzy średnią arytmetyczną a geometryczna
23 wrz 17:29
Heniu: ale nie bardzo wiem jak to tu wykorzystać
23 wrz 17:33
Saizou :
Am≥Gm
| | 2+a1 | |
1) |
| ≥√2a1→2+a1≥2√2a1 analogicznie mamy |
| | 2 | |
2) 2+a
2≥2
√2a2
...
2016) 2+a
2016≥2
√2a2016
==========================mnożąc stronami powyższe nierówności
(2+a
1)(2+a
2)•...•(2+a
2016)≥2
2016√22016•a1a2•...•a2016
(2+a
1)(2+a
2)•...•(2+a
2016)≥2
2016√22016•1=2
2016•2
1008=2
3024
23 wrz 17:42