Wykaż...
Jacek: Wykaż, że suma n wyrazów ciągu arytmetycznego dla a1=1 i r=1 nie jest podzielna przez n, gdy n
jest parzyste.
Oczywiście użyłem wzoru na sumę ciągu i spróbowałem to udowodnić dla n=2k i n=2k+1 ale niestety
nic mi nie wychodzi dlatego za wszelką pomoc byłbym bardzo wdzięczny.
23 wrz 17:24
Saizou :
a
1=1
a
n =a
1+(n−1)r=1+(n−1)*1==1+n−1=n
gdy n=2k
| | 1 | |
Sn=S2k= |
| *2k(2k+1)=k(2k+1) ≠ 2kt, gdzie t∊Z (pomyśl dlaczego tak jest) |
| | 2 | |
23 wrz 17:37
Jacek: k < 2k, gdzie t∊Z i 2k+1 jest nieparzyste zatem nie jest podzielne przez 2k (dobrze rozumiem?)
23 wrz 17:49
Jacek: *Bez tego t∊Z
23 wrz 17:51
Saizou :
ładniej i czytelniej
k(2k+1)=2k*k+k
niebieskie jest podzielne przez 2k
k nie jest podzielne przez 2k (wynika to twojej argumentacji)
23 wrz 17:53
Jacek: Dziękuję bardzo!
23 wrz 17:54