matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.12.2009
Zadania
Odp.
44
Eta:
:::rysunek:::
1
marianna:
podstawa graniastolsupa prostego jest trojkat rownoboczny wpisany w kolo o promieniu 20cm, a wysokosc o dlugosci boku kwadratu opisanego na tym samym kole. oblicz objetosc tego
7
Sylwia:
Rozwiąż równanie:
√
x
x
= x
√
x
1
MiŚka:
Napisz równanie okręgu o sr. w punkcie (−3, 5) przechodzącego przez początek ukł. współrzednych.
4
kuba:
funkcja f jest określona wzorem f(x) = log
2
x a) oblicz miejsce zerowe funkcji g(x)=−f(x−3)+2 i sporządź jej wykres
1
kuba:
podaj odpowiednie założenia i wykaż, ze tg
2
α − tg
2
β = sin(α+β)sin(α−β) / cos
2
αcos
2
β
3
kuba:
:::rysunek::: przekątne trapezu ABCD przecianją się w punkcie M(rys obok) . wysokośc trapezu ma dł 18cm .Pole
1
kasia:
Skarb państwa wyemitował pięcioletnie obligacje o cenie nominalnej 100zł.Ich cena emisyjna (czyli cena,za którą można je zakupić w domu maklerskim)wynosi 96 zł.Przez 5 lat ,na koniec
0
kuba:
wielościan jest sumą dwóch ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o długościach wszystkich krawędzi równych 10cm i złączonych podstawami (ośmiościan foremny). Wielościan ten przecięto
1
kuba:
Dla jakich wartości m reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x
3
− (2/m) x
2
+ mx − 2 przez dwumian x−2 jest ≤ 6
0
kasia:
kapitał w wysokości 800zł.został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną.Oblicz wielkość kapitału po roku,jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła :
0
kasia:
Jurek zamierza kupić mikroskop za 738 zł.Na ten cel dostał od rodziców 400zł.Pozostałe pieniądze mają pochodzić z lokaty terminowej założonej 2 lata temu.Czy Jurkowi wystarczy
0
kasia:
Pani Kasia złożyła w banku kwotę 10.000 zł.na lokatę oprocentowaną 4% rocznie.Oblicz jaką kwotę odbierze pani Kasia po 5 latach,jeśli odsetki będą kapitalizowane co;
1
ola12:
Prosze o pomoc
dzieki
3
Paweł:
Wielomian f jest określony wzorem f(x)= ax
4
−9x
3
+3x
2
+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a oraz b . Wiadomo, ze liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b.
1
Mateusz:
Mam pytanie czy dobrze mi wyszły granice ciągów nie bee pisał obliczen bo troche tego jest
2
Wydi:
W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach maja miary α oraz 90+α. Jedno z ramion tego trapezu wynosi t. Wyznacz różnicę długości podstaw tego trapezu.
3
Wydi:
Proste zawierające ramiona BC i DA trapezu ABCD przecinają się w pkt. S Dane są AB=6 CD=2 oraz obwód SCD=
√
18
Oblicz obwód trójkąta SAB
1
bożena:
rozwiąż równanie x
√
2
−3=x−1
0
Maniek:
Troche fizyki Jak głęboki musiałby być szyb kopalni aby na jego dnie ciała ważyły o p=0,1% mniej niż na
4
R.W.16l:
A teraz, coś dla mózgowców
JEstem strasznie ciekaw rozwiązania, więc proszę o − chociaż − jakieś pomysły
1
R.W.16l:
Hmm, przeglądałem sobie stronki, i znalazłem coś takiego... a ze mało zadań jest, to czy moglibyśmy to zrobić?
2
luq:
liczby zespolone− wykonaj dzialania (1−i)
2
(2+5i)
0
luq:
(1−i)
2
(2+5i)
0
luq:
(1−i)
2
(2+5i)
2
luq:
√
5−12i
1
Jasiek:
a.2*(0.3)
−1
+4*8
2/3
−12*27
1/3
b.625
0,25
−1,5*100
3/2
+0,25
−2.5
0
zad:
hej nikka i as Mam zadnaie dla was
33
Godzio:
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których jeden z pierwiastków równania mx
2
− (2m+1)x + m −2=0 jest ujemny a drugi większy od 5