matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.7.2017
Zadania
Odp.
5
s:
Dany jest prostokąt ABCD , w którym −− |AB | : |AD | = √ 2 . Punkt S jest środkiem boku AB . Oblicz miarę kąta między prostymi AC i DS .
1
Michał:
@
mat
https://puu.sh/wPAGX/946f51652c.png − Witam, prosiłbym o ogólny schemat zadań. Nie chodzi mi o to, żeby zrobić to za mnie, bo
8
s:
Wysokość podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4 √ 3− , zaś przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt równy π− 3 . Graniastosłup ten wpisano w walec.
2
gandalf:
zbadaj ciągłość funkcji
5
s:
W pewnym przedsiębiorstwie 9% wyrobów jest brakami. Na 100 dobrych wyrobów 70 jest pierwszego gatunku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowany wyrób jest pierwszego gatunku?
6
gandalf:
oblicz zbiór wartosci
1
gandalf:
Wyznacz wartości parametrów a,b, dla których wykres funkcji f(x) ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4
0
gandalf:
oblicz granicę jednostronnne funkcji w pkt. xo i na tej podstawie ustal czy istnieje lom x−>xo f(x) oraz narysuj wykres, ale wykres nie aż tak bardzo mi potrzebny emotka a) f(x) = /x−3/2 /
2
Master:
Wyznaczyć wszystkie rozwiązania a,b,c w liczbach całkowitych dodatnich (najbardziej zależy mi na metodzie czy sposobie rozwiązania)
3
Karolina:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zależność między pochodną a całką i do czego się stosuje i dlaczego jest takie ważne ?
10
s:
Dla jakich wartości parametru k ∈ R równanie 6 6 sin x + cos x = k ma rozwiązanie?
9
pawel:
Nie za bardzo rozumiem skąd się tam bierze wzor na 3 potęgę skoro jej tam nigdzie nie ma. Czy moglby mi to ktos objasnic?
8
Michał:
Witam, Mam problem z następującym zadaniem −
https://puu.sh/wPjiM/e45883a9ca.png
25
Kuba:
W ciągu arytmetycznym (an), określonym dla n≥1, dane są: wyraz a1=8 i suma trzech początkowych wyrazów tego ciągu S3=33. Oblicz różnicę: a16−a13 .
4
gandalf:
oblicz granicę jednostronnne funkcji w pkt. xo i na tej podstawie ustal czy istnieje lom x−>xo f(x) oraz narysuj wykres, ale wykres nie aż tak bardzo mi potrzebny
8
gandalf:
Obicz granicę
4
hola:
√
2
+1
Liczba 2
√
2
−