zw
gandalf: oblicz zbiór wartosci
1 / sinx, dla xe < pi/4 , 5pi/6>
21 lip 21:13
Michał:

| | 1 | | 2 | |
sin(π/4) = √2 / 2 => 1/sin(π/4) = |
| = 1 * |
| = 2√2 / 2 = √2 |
| | √2/2 | | √2 | |
| | 1 | |
sin(5π/6) = sin(π − π/6) = −1/2 => 1/sin(5π/6) = |
| = −2 (tutaj podstawiamy do wzoru i |
| | −1/2 | |
mamy sin(α − β) = sin α cos β − cos α sin β).
Obliczyliśmy już wartości na krańcach przedziału. Jeśli spojrzymy na wykres funkcji, wówczas
zbiór wartości 1/sin x bez ograniczenia przedziałami wynosi ZW
f ∊ <−
∞, −1> ∪ <1, +
∞>.
| | π | |
1/sin x = 1 dla x ∊ k = |
| + 2kπ, gdzie k ∊ C. |
| | 2 | |
| | 3π | |
1/sin x = − 1 dla x ∊ k = |
| + 2kπ, gdzie k ∊ C |
| | 2 | |
Teraz 1/sin x dąży do +
∞ w x = π prawostronnie, więc dla x ∊ <π/4, π), ZW
f ∊ <
√2, +
∞)
Z kolei 1/sin x dąży do −
∞ w x = π lewostronnie, więc dla x ∊ (π, 5π/6>, ZW
f ∊(−
∞, −2>
Po złączeniu przedziałów otrzymujemy ZW
f ∊ (−
∞, −2> ∪ <
√2, +
∞)
21 lip 21:42
gandalf: dziękuje CI bardzo

pomożesz w innych dzisiaj czy nie bardzo?
21 lip 21:45
Michał: POPISAŁEM GŁUPOTY − nie brać pod uwagę, błędnie wyliczone sin(5π/6) co psuje dalszą część
zadania.
21 lip 21:47
gandalf: no tak jest błąd
21 lip 21:50
Michał: Wynika to z błędu, ponieważ zapomniałem, że sin w I i II ćwiartce jest zawsze dodatni. Więc po
prostu wtedy wynik 1/sin(5π/6) = 2 zamiast −2.
I dalej praktycznie to samo tylko nie musimy już używać granic, ponieważ nie przechodzimy przez
okres kπ. Po prostu wtedy najmniejszą wartością jest wierzchołek 1/sin(π/2) = 1.
I mamy ZWf ∊ <1, 2>
21 lip 21:54
gandalf: teraz jest dobrze

dzięki
21 lip 21:58