ciągłość funckji
gandalf: zbadaj ciągłość funkcji
f(x) = w klamerce √12+4x2 − 4 / x −1 , x różne od 1
1 , x = 1
xo = 1
W linijce pierwszej linijki granica wyszła mi 2 , więc brak ciągłośći a w odp. ma być ciągła
ktoś ma pomysł ?
21 lip 22:15
mat:
√12+4x2−4
√12+4x2−4
√12+4x2+4
=
*
x−1
x−1
√12+4x2+4
12+4x2−16
=
(x−1)(√12+4x2+4)
−4+4x2
=
(x−1)(√12+4x2+4)
4(x2−1)
=
(x−1)(√12+4x2+4)
4(x−1)(x+1)
=
(x−1)(√12+4x2+4)
4(x+1)
4*2
8
=
→
=
=1 gdy x→1
(√12+4x2+4)
√16+4
8
21 lip 22:38
gandalf: dzięki !
zapomniałem licznika rozłożyć
super, pozdrawiam