Funkcje
Michał: Witam,
Mam problem z następującym zadaniem −
https://puu.sh/wPjiM/e45883a9ca.png
Rozumiem na czym polega zbiór potęgowy, ale nie wiem
jak wykorzystać go w tej sytuacji, proszę o pomoc.
21 lip 14:22
mat: a)
dla przykładu suma:
F: P(N) x P(N) → X , P(A,B)=A u B. Pytamy czy X⊂P(N)
P(N) to zbiór wszystkich podzbiorów N, więc A i B są pewnymi takimi podzbiorami
suma dwóch podzbiorów złożonych z liczb naturalnych jest dalej podzbiorem liczb naturalnych,
więc A u B ∊P(N)
więc można napisać F: P(N) x P(N) → P(N)
21 lip 14:37
mat: b) znów zrobie dla SUMY
weźmy A={1}, B={2}
wtedy F(A,B)={1,2}
ale również F(B,A)={1,2}
więc nie ma różnowartościowości
21 lip 14:39
mat: c) rozumiem, że F← oznacza przeciwobraz
wtedy dla sumy: Jeżeli wartością ma być ∅, to zarówno A jak i B musza być zbiorami pustymi
czyli F(A,B)=∅ ⇒A=B=∅ (w przypadku iloczynu wsytarczy ze jeden z nich będzie)
natomiast co przechodzi na {0}, może to być A=∅ i B={0} lub A={0} i B=∅ lub A={0} i B={0}
wtedy F(A,B)={0}
21 lip 14:43
mat: do a)
biorąc dowolny podzbiór N, A
oraz B=∅
to F(A,B)=A u B = A
czyli rzeczywiście idziemy NA zbiór P(N)
21 lip 14:49
Michał: a)
Przez problemy z prądem ucięło mi ostatnią wiadomość...:
Pozostałe dwa przypadki:
Jeśli A ≠ ∅ ⋀ B ≠ ∅ to P(A, B) = A ⋀ B, gdzie A i B to zbiory liczb naturalnych, więc z ich
iloczynu może powstać jedynie zbiór liczb naturalnych. Jeśli A lub B jest zbiorem pustym
wówczas A ⋀ B jest również zbiorem pustym, a więc należy do P(N) jako zbiór prymitywny.
Dla P(A, B) = (A ∪ B) − (A ∧ B), jeśli A ⋀ B jest zbiorem pustym to A ∪ B co udowodniliśmy na
początku że jest prawdą. Jeśli jest zbiorem niepustym to odejmujemy od zbioru liczb
naturalnych (co wykazaliśmy na początku) zbiór liczb naturalnych (co wykazaliśmy w drugim
punkcie), więc pozostaje to dalej w P(N).
b)
Dla iloczynu:
A = {1, 2, 3}, B = {1, 2}
F(A, B) = {1, 2}
Ale jest to również prawda dla np. A = {1, 2, 3, 4}, B = {1, 2}, więc funkcja nie jest
różnowartościowa.
Dla sym (jak to się nazywa?):
A = {1}, B = {1}
F(A, B) = ∅
Ale również F(A, B) = ∅ dla A = {2}, B = {2}. Również nie jest różnowartościowa.
c)
Dla sumy wymieniony przez Ciebie: A = ∅ ⋀ B = ∅, więc jedno rozwiązanie.
Oraz A = 0 ⋀ B = 0.
Dla iloczynów też wszystko zostało wymienione.
I na koniec jest nieskończona liczba rozwiązań co udowodniłem w punkcie b), ponieważ jeśli oba
zbiory są sobie równe A = B, wówczas P(A, B) = ∅.
Jeśli chodzi o F←({0}) to jedynym rozwiązaniem jest A = ∅, B = 0 oraz A = 0, B = ∅. Ponieważ
dwa zera by się wzajemnie wykluczyły i dały zbiór pusty.
Czy dobrze rozumiem te podpunkty? I oczywiście bardzo dziękuję za poświęcony czas.
21 lip 15:33
mat: a, b) ogólnie ok, żeby pokazać jeszcze ze to idzie NA zbiór P(N)
a iloczynie wez A −dowolny zbior, wtedy F(A,A)=A czyli dostajemy dowolny
w róznicy symetrycznej A − dowlny zbior, B=∅ wtedy F(A,B)=A
chodzi o to, zeby pokazac, ze wartosci F wyczerpują CAŁY zbiór P(N) ok
![emotka](emots/1/mruga.gif)
c)
jezeli chodzi o zbior pusty
iloczyn: wystarczy wziąc dowolne dwa zbiory rozłączne, wtedy F(A,B)=∅, albo oba puste
różnica symetryczna: gdy A=B, to wtedy F(A,B)=∅
jezeli chodzi o zbiór {0}
iloczyn: oba zbiory muszą być postaci A={0} u A
1, B={0} u B
1 oraz A
1 ∩B
1=∅
np A={0,1,2,3}, B={0,5,6}
różnica symetryczna: A={0} u B, {0}∉B, B−dowolny i symetrycznie to samo B={0} u A,
{0}∉A, A−dowolny
21 lip 15:52
Michał: To dziękuję serdecznie drugi dzień z rzędu. Bardzo mi to pomogło. Dobrego dnia.
21 lip 15:55
mat:
21 lip 15:56