granica
gandalf: Obicz granicę
lim x−>2 (3x−6) / [pierwiastek z 7x +2 ] − [pierwiastek z 5x−6]
Prosze o rozwiązanie nie tłumaczenie bo już drugi tydzien robie granicę ale kilka przykładów
nie wychodzi mi
21 lip 11:10
jc: Funkcja jest ciągła w x=2. Zwyczajnie podstawiasz.
| | 3x−6 | | 3*2−6 | | 0 | |
limx→2 |
| = |
| = |
| = 0 |
| | √7x+2 − √5x−6 | | √7*2+2 − √5*2−6 | | 4−2 | |
21 lip 11:21
gandalf: własnie nie, odpowiedz jest inna
nie da się tak
~!
21 lip 11:23
Blee:
To nie ma drugiego pierwiastka wtedy
Sprawdź przyklad
21 lip 11:23
gandalf: kolego możesz się nie wypowiadac
oblicz jest polecenie a nie podpowiedz
21 lip 11:35
Blee:
Kurwa ... Czytaj ze zrozumieniem.
To co napisałeś ma granicę 0. Skoro (według ciebie) granicą jest inna to ZLE ZAPISALES PRZYKLAD
i lepiej go sprawdź (napisalem nawet gdzie prawdopodobnie jest błąd).
21 lip 11:43
Blee:
Nawet nie potrafisz wyciągnąć wnioski z danego Ci przez jc gotowca.
21 lip 11:44
gandalf: nie masz pojęcia a się wymądrzasz, wynik nie ma byc 0, jest dobrze przepisane
21 lip 11:46
Blee:
To TY nie masz pojęcia o czym piszesz.
Podana przez Ciebie funkcja (w takiej postaci jak ja jc zapisal − czyli zapewne to o co Ci
chodziło) jest funkcja ciągła w otoczeniu iu x
0 = 2 oraz f(2) = 0.
Gdyby w mianowniku było
√7x+2 − (5x −6) to wtedy granica byłaby inna. Ale ze się upierasz że
ten drugi pierwiastek także jest to granica wynosi 0, koniec kropka.
WIEC JESZCZE RAZ SPRAWDZ PRZYKLAD
21 lip 11:51