3a+4b=5c
Master: Wyznaczyć wszystkie rozwiązania a,b,c w liczbach całkowitych dodatnich (najbardziej zależy mi
na metodzie czy sposobie rozwiązania)
3a+4b=5c
21 lip 20:04
Adamm: 3(5k+1) daje resztę 3 z dzielenia przez 5
3(5k+2) daje 1
3(5k+3) daje 4
3(5k+4) daje 2
3(5k+5) daje 0
4(5k+1) daje 4
4(5k+2) daje 3
4(5k+3) daje 2
4(5k+4) daje 1
4(5k+5) daje 0
a=5k, b=5m, c=3k+4m gdzie k, m to całkowite dodatnie to jeden szereg rozwiązań
a=5k+1, b=5m+3, c=3k+4m+3
itd.
21 lip 21:40
Master: Dziękuję bardzo
21 lip 23:09