zad
s: Wysokość podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4 √ 3− , zaś przekątna
ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt równy π− 3 . Graniastosłup ten wpisano w walec.
Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
21 lip 22:50
mat: jakbyś zaczął? Jaką ma długośc krawędz podstawy?
21 lip 22:52
s: a=2√3 r=√3
21 lip 23:14
s: V=12√3
P=30π
21 lip 23:15
s:
21 lip 23:38
mat: | | a√3 | | 4h | | 4*4*√3 | |
h= |
| , więc a= |
| = |
| =16 |
| | 4 | | √3 | | √3 | |
21 lip 23:40
mat: | H | |
| = tg ( pi...nie wiem co tam napisałeś) |
| a | |
H − wysokość graniastosłupa, i tyle
21 lip 23:42
s: juz znalazłam swój błąd
21 lip 23:49
Mila:
a=8
p=16
V=πR
2*H=..
P
c=2*πR
2+2*π*R*H=..
22 lip 00:15