zad
s: Dla jakich wartości parametru k ∈ R równanie 6 6 sin x + cos x = k ma rozwiązanie?
21 lip 16:47
Adamm: 6 6 sinx ?
21 lip 16:49
s: sin6x+cos6x=k
21 lip 16:49
s: moge z 1 trygonometrycznej ?
21 lip 16:52
s: Adamm?
21 lip 16:52
Adamm: zadanie polega na znalezieniu zbioru wartości funkcji
f(x)=sin6x+cos6x
wzory skróconego mnożenia
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
(a+b)2=a2+2ab+b2
jedynka tryg.
sin2x+cos2x=1
sinus podwojonego argumentu
sin2x=2sinxcosx
a zbiór wartości sinusa
sinx∊<−1;1>
składasz do kupy wszystko, i masz rozwiązanie
21 lip 16:52
kochanus_niepospolitus:
sin6x + cos6x = sin6x + (1−sin2x)3 = sin6x + 1 − 3sin2x + sin4x − sin6x =
= 1 − 3sin2x + sin4x
t = sin2x ; t∊<0;1>
1 − 3t + t2 = k
i badasz liczbę rozwiązań tego równania w zależności od parametru 'k'
później wracasz z podstawieniem i wnioskujesz na podstawie poprzednich wyliczeń
21 lip 16:53
kochanus_niepospolitus:
oczywiście błąd mam.
winno być + 3sin4x
i po podstawieniu mamy równanie:
1−3t +3t2 = k
21 lip 16:54
Adamm: zrób tak jak kochanus mówi, łatwiej
21 lip 16:57
kochanus_niepospolitus:
Czy ja wiem czy łatwiej:
sin
6x + cos
6x = (sin
2x + cos
2x)(sin
4x − (sinxcosx)
2 + cos
4x) =
= 1*(sin
4x + 2sin
2xcos
2x + cos
4x − 3sin
2xcos
2x) =
| | 3 | |
= 1*( (sin2x + cos2x)2 − 3(sinxcosx)2) = 1 − |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
to też nie jest trudne jakoś szczególnie.
W każdym razie, ma dwa możliwe rozwiązania, niech sam wybierze metodę którą preferuje
21 lip 17:03
kochanus_niepospolitus:
zwłaszcza, że zadanie tyczy się ... dla jakiego k równanie MA rozwiązanie (więc nie trzeba
badać ile rozwiązań ma to równanie dla danej wartości parametru k)
21 lip 17:05