21 lip 16:03
mat: a=3√2
b=1
dążymy do wyrażenia a3−b3
dlatego przemnażamy licznik i mianownik przez (a2+ab+b2)
21 lip 16:16
21 lip 16:17
mat: | | 3 | | 3 | |
a chcemy |
| * COŚ = |
| * COŚ |
| | (a−b)(a2+ab+b2) | | a3−b3 | |
21 lip 16:18
21 lip 16:26
Mila:
Nie mogę odczytać.
Spróbuj przepisać .
21 lip 16:32
pawel: 3√2 −1 x (3√2)2 +3√2 x 1 + 12
x traktować jako znak mnożenia
21 lip 16:35
Adamm: bo co chcesz to wymnażać
to wzory skróconego mnożenia
=(3√2)3−13
21 lip 16:48
Adamm: po co
21 lip 16:48
Mila:
(3√2−1)*(3√22+3√2*1+12) =(3√2−1)*(3√4+3√2+1) możesz wymnożyć " każdy z każdym"
=3√2*4+3√4+√3−3√4−3√2−1)=3√8−1=2−1=1
albo zauważyć wzór skróconego mnożenia:
(a−b)*(a2+ab+b2)=a3−b3 gdzie:
a=3√2 , b=1
(3√2−1)*(3√4+3√2+1)=(3√2)3−13=2−1=1
21 lip 18:07