Adamm: zakładam że funkcja wygląda tak
tylko nie potrafisz używać nawiasów
x
2+x−6=0
x=2 lub x=−3
i teraz tak
x
2+ax+b musi mieć miejsce zerowe, inaczej dziedzina to ℛ
jednym miejscem zerowym musi być 4
dalej, drugim miejscem zerowym musi być 4, 2 lub −3
jeśli mamy inny pierwiastek, to musi tam być asymptota, jako że
| | x2+x−6 | | x02+x0−6 | |
limx→x0 |
| = |
| , z ciągłości tej funkcji |
| | x−4 | | x0−4 | |
| | 1 | | 1 | |
a limx→x0− |
| = −∞, limx→x0+ |
| = ∞ |
| | x−x0 | | x−x0 | |
| | x02+x0−6 | |
i limx→x0− f(x) = ±∞, limx→x0+ f(x) = ±∞, w zależności od znaku |
| |
| | x0−4 | |
dla pierwiastka x=4 mamy
lim
x→4 f(x) =
∞
i mamy asymptotę
podobnie dla x=2 mamy
lim
x→4− f(x) = −
∞, lim
x→4+ f(x) =
∞
lim
x→2 f(x) = −5/2
i dla x=−3
lim
x→−3 f(x) = 5/7
lim
x→4− f(x) = −
∞, lim
x→4+ f(x) =
∞
w każdym przypadku mamy asymptotę x=4, i jest ona jedyna
odp. (a=−8 oraz b=16) lub (a=−6 oraz x=8) lub (a=−1, b=−12)