zad
s: Dany jest prostokąt ABCD , w którym −− |AB | : |AD | = √ 2 . Punkt S jest środkiem boku AB .
Oblicz miarę kąta między prostymi AC i DS .
21 lip 23:46
kochanus_niepospolitus:
zauważamy, że:
| | 1 | |
ctgγ = |
| ⇔ ctgγ = tgβ <−−− stąd wynika, że y+β = 90o (a więc α = 90o) , ale |
| | ctgβ | |
jeżeli tego nie zauważyłeś to:
| | ctgβ*ctgγ − 1 | |
ctg α = ctg ( 180 − (β+γ) ) = − ctg (β+γ) = − |
| = |
| | ctgβ + ctgγ | |
ctgα = 0 ⇔ α = 90
o
22 lip 00:07
Adamm: po tym że γ+β=90o już można z sumie kątów w trójkącie
trochę przekombinowałeś
22 lip 00:12
Adamm: nieważne, widzę że to dalsza część
trochę nie doczytałem
22 lip 00:14
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... napisałem tylko, że jeżeli tego nie zauważył to można zrobić następująco ... ja bym
skończył na pokazaniu, że:
ctg γ = tgβ ⇔ γ = 90o − β ⇒ α = 90o
22 lip 00:15
kochanus_niepospolitus:
PS. oczywiście, 'na odwrót' wyliczyłem cotangensy
reszta bez zmian
22 lip 00:28