matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.5.2018
Zadania
Odp.
2
kleofas:
Czesc,
3
Piotr:
Czworościan foremny o krawędzi a przecięto płaszczyzną zawierającą jego wysokość, równoległą do
0
Karol:
Z racji tego że na fizyka.pisz.pl obradują same trolle prosiłbym o podzielenie się jakimiś sensownymi forami o tematyce fizycznej − jeśli takowe istnieją − podobnych do tej związanej z
2
qaz:
Punkt A = (7, −1) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC = BC . Obie współrzędne wierzchołka C są liczbami ujemnymi. Okrąg wpisany w trójkąt ABC ma
9
Kicia:
Algebra podstawa pomocy!
1
Patryk:
:::rysunek:::
15
srqt:
Pomocy! Całki!
3
Jakub:
14
Blee:
1
Xwd:
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć?
6
Michu:
Oblicz: log (
√
3+
√
5
+
√
3−
√
5
)
3
adrian:
Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań nierówności x
2
+ (m−1)x + m
2
≤ 0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności x∊(−1,1)?
0
Patryk:
:::rysunek::: 1. Winda porusza się do góry hamując z opóźnieniem 3m/s2. Narysuj i oblicz wszystkie siły
3
Michał:
Hej, Poszukuję zbiorów zadań do matury rozszerzonej z matematyki
1
PinPong:
Każdą ścianę ośmiościanu foremnego dzielimy na n
2
przystających trójkątów równobocznych. Wierzchołkami grafu G są wierzchołki wszystkich tych trójkątów, a krawędziami wszystkie ich
1
Wiewiór:
Czy w rozwiązywaniu równania różniczkowego można pominąć stałą, chodzi mi tu o 2
dy
=3xy+2 ?
dx
2
Wiewiór:
Mam problem z równaniem różniczkowym, to znaczy rozwiązałam go ale coś jest źle i nie wiem gdzie. Proszę o pomoc
2
krzyss:
czy jest roznica w zbiorze Kielbasy z np 2013 roku a 2018
duza zmiana
4
Xwd:
Witam, czy mógłbym prosić któregoś z tutejszych matematyków o potwierdzenie mojego rozumowania?
12
Alucarddo:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (√3,−2) a) prostopadłej do prostej 3√6 −6y −4 = 0
4
Waligóra:
Na ile sposobów kostkami domina można pokryć 2 x n? Proszę o pomoc jak rozgryźć to za pomocą funkcji tworzącej
1
Salieri:
Cześć wszystkim ! Pomożecie rozwiązać mi ten układ równań?
4
Qaz:
Oblicz pole trójkąta ABC opartego na wektorach AB = m + 5n i BC = 4m + 3n wiedzac ze wektory m i n są wektorami jednostkowymi wzajemnie
2
Qaz:
Dany jest równoległobok ABCD, zbudowany na wektorach AB=−2a+3b i AD=10a+b. Oblicz długość wysokości DE równoległoboku, wiedząc, że |a|=4, |b|=2, kąt między a i b wynosi pi\3.
1
studia:
Producent laptopów twierdzi, że awaryjność zasilacza nie ma wpływu na awaryjność pracy innych komponentów. Przyjmując, że czas X bezawaryjnej pracy zasilacza i czas Y bezawaryjnej pracy
3
Patryk:
f(x y)= sin(y)
2
x
+ln( π
x
+x
2
y
)
5
Patryk:
U{−1/3}x
2
+ 2x − 3
f(x)=
x
4
janek:
Ławeczka w parku składa się z grubej deski o masie M=30kg i długości L=3m, ułożonej symetrycznie na dwóch betonowych podstawach w odległości d =L/2 od siebie. Na skraju ławki
1
Basia:
Nie jest to link do arkusza, bo trzeba mieć hasło dostępu, ale w raporcie z tej próbnej matury treść zadań da się przeczytać.