Bryła sztywna
janek: Ławeczka w parku składa się z grubej deski o masie M=30kg i długości L=3m, ułożonej
symetrycznie na dwóch betonowych podstawach w odległości d =L/2 od siebie. Na skraju ławki
przysiadła zaczytana studentka o masie m. Proszę obliczyć nacisk deski na każdą z betonowych
podpórek.
Jakieś podpowiedzi chociaż jak się za to zabrać?
21 maj 11:35
Blee:

1)
wyznacz nacisk na podpórki deski o masie M=30kg i L = 3m
2)
wyznacz R
A i R
B
o tyle zmniejszony zostanie nacisk na każdą z podpórek.
21 maj 12:01
Question: należy jeszcze uwzględnić nacisk wywierany przez samą deskę , jej siła cięzkości zaczepiona w
środku masy ma wartość 300 N
21 maj 22:23
Question: Następnie wybierasz sobie dowolny punkt np. koniec deski i liczysz wszystkie momenty sił
względem tego punktu, dodajesz je i przyrównujesz do zera, bo deska się nie porusza
(obraca) prawda?
Drugie równanie, to ∑Fi = 0
jest tzw. problem statyczny
21 maj 22:27
Question: z układu tych 2 r−N wyznaczysz łatwo 2 niewiadome: R! i R2
21 maj 22:28