Całka podwójna - drobna podpowiedź
Xwd: Witam,
czy mógłbym prosić któregoś z tutejszych matematyków o potwierdzenie mojego rozumowania?
Mam do policzenia całkę podwójną: ∬xydxdy po obszarze ograniczonym D,
ograniczony jest powierzchniami:
y=0, y=√x, x+y=2
Liczę więc całkę według osi OX:
D={(x,y)∊R2 : 0≤x≤1 , √x≤y≤2−x}
Dobrze zdefiniowałem obszar całkowania?
21 maj 18:42
Adamm:

nie
najlepiej wyznaczyć obszar względem y
D={(x, y)∊R
2: 0≤y≤1, y
2≤x≤2−y}
21 maj 19:00
Xwd: Dlaczego?
21 maj 19:28
Adamm:
gdyby obszar był wyznaczony przez krzywe
x=0, x+y=2, y=√x to byłoby w porządku (ten obszar zaznaczyłeś)
ale tak nie jest
21 maj 19:35
Xwd: No tak, mój błąd....
Zaznaczyłem na swoim rysunku x=0.
No nic, dzięki wielkie za pomoc
21 maj 19:40