matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wek
Qaz:
Oblicz pole trójkąta ABC opartego na wektorach AB = m + 5n i BC = 4m + 3n wiedzac ze wektory m i n są wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadlymi
21 maj 16:28
Adamm:
1
P=
*|AB|*|BC|*sin(∡(AB, BC))
2
|AB|
2
=<AB, AB>=<m+5n, m+5n>=<m, m>+10<m, n>+25<n, n>=26 |BC|
2
=<BC, BC>=<4m+3n, 4m+3n>=16<m, m>+24<m, n>+9<n, n>=25 stąd |AB|=
√
26
, |BC|=5 |AB|*|BC|*cos(∡(AB, BC))=<AB, BC>=<m+5n, 4m+3n>=4<m, m>+23<m, n>+15<n, n>=19
19
cos(∡(AB, BC))=
5
√
26
17
sin(∡(AB, BC))=
√
1−cos
2
(∡(AB, BC))
=
5
√
26
1
17
17
P=
*
√
26
*5*
=
2
5
√
26
2
21 maj 16:45
Adamm:
sinα=
√
1−cos
2
α
=
√
1−(<AB, BC>/(|AB|*|BC|))
2
1
P=
√
(|AB|*|BC|)
2
−<AB, BC>
2
2
może tak będzie prościej
21 maj 16:48
Adamm:
można też się zainteresować czymś takim jak wyznacznik Grama, który nam się tutaj pojawił
<AB, AB> <AB, BC>
<AB, BC> <BC, BC>
P=(1/2)*
1/2
21 maj 16:53
Qaz:
Super w końcu rozumiem, bardzo dziękuję
21 maj 18:06