Całka podwójna
srqt: Pomocy! Całki!

Oblicz objętość bryły ograniczonej paraboloidą z=x
2+y
2 i płaszczyznami z=x+y, x=0, y=0, z=0.
Kompletnie nie mam pojęcia co z tym zrobić, większość zadań ogarniam.
21 maj 21:10
Adamm:
twój obszar całkowania to koło, o środku (1/2, 1/2) i promieniu √2/2
trzeba zastosować np. współrzędne biegunowe
x=rcosα+1/2
y=rsinα+1/2
21 maj 21:25
srqt: Właśnie głowię się i głowię, i nie potrafię wymyślić jak ten obszar całkowania uzyskać.
Jak znalazłeś ten obszar?
21 maj 21:27
Adamm:
x2+y2≤x+y to mamy koło
no to w sumie nie będzie koło jako takie, brakuje dolnego i lewego brzegu
21 maj 21:28
Adamm:
ja podzieliłbym obszar na 2
D1={(x, y): x+y=1, x, y≥0} − trójkąt oraz D2 − półkole
21 maj 21:30
jc:
x2 + y2 ≤ z ≤ x+ y
x ≥ 0
y ≥ 0
x = 1/2 + r cos t
y = 1/2 + r sin t
x+y − x2−y2 = 1/2 − (x−1/2)2 − (y−1/2)2 = 1/2 − r2
V = ∫−π/43π/4 dt ∫01/√2 (1/2 − r2)rdr.
+ ∫01 dx ∫01−x [x+y − x2−y2] dy
21 maj 21:39
srqt: Wyjdę pewnie na głupka, no ale cóż, mówią, że kto pyta, ten nie błądzi.
Mógłbyś wytłumaczyć jakoś łatwiej skąd wcześniejsze stwierdzenie, że jest to koło o środku 1/2
i 1/2?
x2+y2≤x+y <−−− ten moment rozumiem, z tym, że zazwyczaj zamiast nierówności robiłem tutaj
równanie,
ale znowu, dlaczego brakuje w tym kole brzegów? Jego promień to będzie √x+y?
I wreszcie skąd nagle pojawił się trójkąt?
21 maj 21:39
jc:

Rysunek.
21 maj 21:41
Adamm: narysuj sobie obszar całkowania, i spójrz na to co napisał jc
21 maj 21:41
jc: W każdym punkcie inny promień
21 maj 21:42
srqt: x2 + y2 ≤ z < −−− w jaki sposób to jest spełnione?
Skoro bryłę ogranicza z=0, to jak x2+y2 może być mniejsze niż 0?
Gdzie mój błąd w rozumowaniu?
21 maj 21:54
srqt: hmmm...
Ta paraboloida znajduje się w tym wypadku nad osią OXYZ, prawda?
21 maj 22:02
piotr: paraboloida z=x2+y2 i płaszczyzna z=x+y przecinając się tworząc krzywą zamkniętą, której
rzutem na płaszczyznę OXY jest okrąg:
x2 + y2 = x + y
⇒
(x − 1/2)2 + 2 (y − 1/2)2 = 1/2
21 maj 22:34
srqt: Dobra.
Zrozumiane.
Dzięki wielkie panowie, ratujecie życie!
21 maj 22:46
srqt: Panowie*
Mea culpa!
21 maj 22:47
piotr: **
(x − 1/2)2 + (y − 1/2)2 = 1/2
21 maj 22:58
22 maj 10:35