Prawdopodobienstwo
studia: Producent laptopów twierdzi, że awaryjność zasilacza nie ma wpływu na awaryjność pracy innych
komponentów. Przyjmując, że czas X bezawaryjnej pracy zasilacza i czas Y bezawaryjnej pracy
innych komponentów można opisać następującym rozkładem
f(x,y)= {xe
−x(1+y) dla 0<=x, x<=0
0 dla pozostałych punktów
zweryfikować opinię producent. Czas wyrażony jest w tysiącach godzin.
Zbadaj niezależność czasów ( praca na baterii vs bez awarii czas pracy innych komponentów )
Jeżeli są niezależne to f(x,y)=f(x)*f(y)
∞ ∞
f(y)= ∫ f(x,y) dx= ∫ xe
−x(1+y) dx =


?
−
∞ −
∞