geometria analityczna
qaz: Punkt A = (7, −1) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC = BC .
Obie współrzędne wierzchołka C są liczbami ujemnymi. Okrąg wpisany w trójkąt ABC ma
równanie x2+y2=10 . Oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego trójkąta
21 maj 22:02
sushi:
rysunek zrobiony?
21 maj 22:04
Blee:

Pytanie pomocnicze −−− ile prosty stycznych do okręgu można poprowadzić z punktu leżącego poza
tym okręgiem? Odpowiedź brzmi: dwa
Wyznacz współrzędne punktu X (i analogicznego X' ).
Wyznacz proste zawierające punkt X i A oraz X' i A.
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez A i środek okręgu oraz wyznacz punkt A' −−− czyli
punkt przecięcia tejże prostej z okręgiem w II ćwiartce.
Wyznaczasz prostą styczną do tegoż okręgu w punkcie A'.
Przecięcie się się tej prostej z tymi wyznaczonymi wcześniej wyznacza punkty B i C.
21 maj 22:10