1 | ||
1) v' = x v = | x2 | |
2 |
2lnx | ||
u = ln2x u' = | ||
x |
1 | 1 | 2lnx | 1 | |||||
.... = | x2*ln2x − ∫ | x2* | dx = | x2*ln2x − ∫x*lnxdx | ||||
2 | 2 | x | 2 |
x2 | x2 | 1 | ||||
= | ln2x−∫ | 2lnx | ||||
2 | 2 | x |
x2 | ||
= | ln2x−∫xlnxdx | |
2 |
x2 | x2 | x2 | 1 | ||||
= | ln2x−( | lnx −∫ | dx | ||||
2 | 2 | 2 | x |
x2 | x2 | x | ||||
= | ln2x− | lnx+∫ | dx | |||
2 | 2 | 2 |
x2 | ||
= | (2ln2x−2lnx+1)+C | |
4 |
1 | 1 | |||
∫xln2x dx = | x2 ln2(x) − | ∫2xlnx dx = | ||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | x2 ln2(x) − | x2 ln(x) + | ∫x dx = | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | x2 ln2(x) − | x2 ln(x) + | x2 + C | |||
2 | 2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |