matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Wiewiór:
Mam problem z równaniem różniczkowym, to znaczy rozwiązałam go ale coś jest źle i nie wiem gdzie. Proszę o pomoc
dy
=(y−1)y
dx
1
y(0)=
2
dy
=dx
y(y−1)
−1
1
∫
dy+∫
dy=x+c
y
y−1
−lny+ln(y−1)=x+c
y−1
ln
=x+c
y
y−1
=e
x+c
y
1
1−
=e
x+c
y
1
y=
1−e
x+c
i poźniej jak podstawiam to wychodzi mi e
c
=−1
21 maj 18:45
Adamm:
∫(1/x)dx=ln|x|+c dlatego
y−1
=±e
x+c
y
y−1
=c
0
*e
x
y
tym razem c
0
może być dodatnie lub ujemne
21 maj 19:03
Wiewiór:
O nie, jakie banalne !
dziękuję za pomoc
21 maj 21:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick