Równanie prostej
Alucarddo: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (√3,−2)
a) prostopadłej do prostej 3√6 −6y −4 = 0
b) nachylonej do osi OX pod kątem 120°
Proszę o dokładne, łopatologiczne wytłumaczenie bo to dla mnie czarna magia.
21 maj 18:04
Alucarddo: 3√6x*
21 maj 18:05
Mila:

a)
k: 3
√6x−6y−4=0
m⊥k i A=(
√3,2)∊m
wektory: [3
√6,−6]⊥[6,3
√6]
m: 6x+3
√6y+C=0
6*
√3+3
√6*(−2)+C=0
6
√3−6
√6+C=0
C=6
√6−6
√3
m: 6x+3
√6y+6
√6−6
√3=0 /:3
m: 2x+
√6y+2
√6−2
√3=0
21 maj 18:58
Alucarddo: Punkt A to (√3, −2) więc chyba nie tak
21 maj 19:02
Alucarddo: rozwiązanie zadania to :
y = −√6/3x + √2 − 2
za Chiny nie wiem jak to zrobić
21 maj 19:03
Mila:

Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (√3,−2)
b) nachylonej do osi OX pod kątem 120°
m: y=ax+b
a=tg(120
o)=tg(180−60)=−tg(60)=−
√3
y=−
√3x+b i A=(√3,−2)∊m⇔
−2=−
√3*
√3+b
b=1
m: y=−
√3x+1
==========
21 maj 19:08
Mila:
Podstawiłam dobry punkt i masz równanie ogólne, można go przekształcić.
( ale nie musisz, to jest dobre równanie)
2x+√6y+2√6−2√3=0
√6*y=−2x−2
√6+2
√3 /:
√6
================
21 maj 19:14
Alucarddo: Dobrze, a dlaczego to 6x+3√6y+C=0 nie wygląda tak " −6x −3√6y +c =0?
21 maj 19:20
Alucarddo: O boże, już to rozwiązałem kilka razy szczerze mówiąc, kilka razy wyliczyłem C dokładnie tak
samo, ale nie wiedziałem że tyle wystarczy :v
21 maj 19:29
Alucarddo: Ale dalej nie wiem dlaczego nie jest to −6x −3√6
21 maj 19:30
Mila:
Też może być.
1) Jeżeli masz prostą podaną równaniem ogólnym
Ax+By+C=0 to prostopadła do niej ma równanie:
Bx−Ay+D=0 albo −Bx+Ay+D=0
Przykład:
k: 2x+5y+2=0
m: 5x−2y+D=0 bo iloczyn skalarny wektorów [2,5] i [5,−2] jest równy 0
2*5+5*(−2)=0⇔wektory są prostopadłe
m⊥k
2) Jeżeli masz prostą podaną równaniem kierunkowym:
k: y=2x+4
m⊥k
a
1*a
2=−1 warunek prostopadłości
Jeżeli masz jeszcze pytania, to pisz , po kolacji odpowiem
21 maj 19:33
Alucarddo: Jesteś moim wybawcą tak szczerze mówiąc, bo ja z rozszerzenia cienki bolek jestem ale teraz
przynajmniej to zadanie rozumiem, i co źle zrobiłem. Wielkie dzięki
21 maj 19:43
Mila:
No to trzeba się zacząć porządnie uczyć
21 maj 20:05