matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.9.2023
Zadania
Odp.
2
KlasaV-VIII:
Znajdz takie 3 liczby żeby ich suma wyniosła 45 i aby pierwsza liczba stanowiła 0,4 drugiej , a
2
Koala:
Nie pytam o rozwiązanie ale raczej o wskazówkę. Mając takie zadanie "Pewna firma zajmująca się transportem kolejowym prowadzi działalność w następujących miastach:
1
KlasaV-VIII:
Średnia geometryczna dwóch liczb jest o 12 większa od mniejszej z tych liczb
6
KlasaV-VIII:
Suma dwóch liczb wynosi 57460
2
2137:
Dane są punkty A (−2,−5) , B(7,1) C(−2.3) Wyznacz równania symetralnych dwóch dowolnych boków trójkąta ABC i oblicz współrzędne punktu przecięcia się symetralnych boków tego trójkąta .
3
Janek:
W pewnej ankiecie wzięło udział 100 respondentów. Odpowiedzieli oni na pytanie "Jaką partię popierasz?". Partię A wskazało 20 osób, partię B wskazało 50 osób, zaś partię C wskazało 30
6
KlasaV-VIII:
Podziel 45 na 4 równe części tak aby po dodaniu do pierwszej 2 ,po odjęciu od drugiej 2 ,po
5
oracle:
Zadanko z płotem, czy ktoś będzie w stanie pomóc? Treść zadania w linku. Już chyba czwarty dzień próbuje i nic.
3
KlasaV-VIII:
Raczej do informatyków takie pytanie
5
KlasaV-VIII:
Do sklepu przywieziono spirytus w 48 skrzynkach dwóch wielkości
7
KlasaV-VIII:
Przez jaka największa liczbę jest podzielna różnica dowolnej liczby trzycyfrowej i liczby
3
mongoł:
Rozważ układankę z dwoma elementami R i L z następującą regułą podstawiania: element R zastąp przez RL,
10
Monika:
Czy mając równanie np. sinx + tgx = 1/2 muszę na wstpie zrobić założenie, dla jakich kątów tg nie istnieje?
3
KlasaV-VIII:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 7
2
KlasaV-VIII:
1
miasta:
miałam ostatnio sporo stresu ale takiego na prawdę dużego, przeżyłam traumę, mam problemy z pamięcią i koncentracją a mam mocno odpowiedzialna pracę i muszę wielu rzeczy pilnować. Wiem,
5
Kucyk:
Takie zadanko z rekursji mi się trafiło "Mamy do dyspozycji kostki domina o długości n = 1 oraz n = 2. Zbadaj ile można utworzyć