matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.6.2020
Zadania
Odp.
2
procent:
Bateria z 10 % naladowala sie do 60 %. O ile procent wzrosl poziom naladowania baterii?
5
asd:
Liczby 1, 2 ... 7 ustawiono losowo w ciąg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 3 występuje przed 4. Jeśli wiadomo,
4
|||:
Niech a, b, c>0 rzeczywiste. Istnieje nieskończenie wiele liczb całkowitych x, y które spełniają nierówność a
x
>cb
y
jeśli:
0
matematyk:
Witam, mam do zbadania zbieżność punktową i jednostajną szeregu:
1
Σ
n
2
x
2
6
Miki:
Lim
x−−>7
(
|3−5x|
|7−x|
)=
|−32|
0
+
=+
∞
5
Zygzak:
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = 2x³− 3x²+5, jeśli współczynnik kierunkowy tej stycznej jest równy 12.
0
Arvenox:
Wyznacz w przestrzeni wektorowej V=R
5
wektorowe rozwiązania parametryczne równania postaci: x
1
−3x
2
+3x
3
−x
4
=15
15
albi:
Cztery osoby oddały swoje okrycia do szatni. Niestety numerki pomieszały się, w wyniku czego przy odbiorze każdy dostanie jakieś ubranie, ale niekoniecznie swoje.
0
Ania:
Pomoże ktoś rozwiazać mi równanie różniczkowe postaci t
2
*s'=2ts−3. Wychodzi mi wynik s=c(x)t. Ale licząc dalej zacinam się na równaniu t
3
c'(x)−3c(x)=−3. Co dalej zrobić?
0
Arvenox:
Witam, mam problem z następującym zadaniem:
0
Kaśka:
Obliczyć strumień wektora F= [xy,yz,xz] przez powierzchnię czworościanu pkt (0,0,0), (1,0,0) , (0,1,0) (0,0,1) zorientowana na zewnątrz.
0
unlucky_student:
Mógłby ktoś wytłumaczyć?
20
Linijka:
a,b,c€R takie że ab/(a+b)+bc/(b+c)+ca/(c+a)=−9 oraz bc/(a+b)+ca/(b+c)+ab/(c+a)=10. Oblicz b/(a+b)+c/(b+c)+a/(c+a)
2
Linijka:
a,b,c€R takie że ac/(a+c)+bc/(b+c)+ca/(c+a)=−9 oraz bc/(a+b)+ca/(b+c)+ab/(c+a)=10. Oblicz b/(a+b)+c/(b+c)+a/(c+a)
2
Xvartis:
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(3,7,2) i równoległej do wektorów [4,1,2] i [5,3,1].
14
MalWas:
Potrzebuje treści zadania i jego rozwiązanie jakiegoś zadania dowodowego z zagadnień NWD, NWW.
2
Xvartis:
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i równoległej do płaszczyzny.
12
Kinga:
Wiem, że nie tutaj Ale może ktoś zna odpowiedz... ,,Jak dokonujemy oceny organoleptycznej półproduktów, na co
4
Xvartis:
Dla jakich wartości parametrów a i b płaszczyzna x+by−z+2=0 przechodzi przez punkty P(3,−2,−1) i Q(1,0,2).
1
Kaśka:
Mam całkę krzywoliniową po brzegu zbioru: y=x
3
, y=1, x=−1. Jak to sparametryzować? Coś takiego x=t, y=t
3
, gdzie t∊<−1,1>
8
benidorm:
W trapezie ABCD o podstawach AB oraz CD, kąt BAD jest prosty oraz AB = 6, CD = 3, AD = 4. Niech E, G, H będą odpowiednio środkami okregów opisanych na trójkatch ABC, ACD, ABD. Oblicz
0
Whale:
Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni f(x,y) = ln(2+x
2
* y − y
2
)
1
d13b2:
Czy te zbiory są równoliczne?
5
moniaa: