matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.5.2021
Zadania
Odp.
13
figa:
I siedź tam dalej...........
38
Dominik5dw:
1. f(x) = −2x2 −4x + 6
5
Staś:
Rozwiąż graficznie x+y>0
6
Staś:
Mając dane dwa zbiory A= (2,4) i B= {2,3,4} wykonaj: SUMĘ zbioru A i B
2
Artemida:
jak się wyznacza wierzchołki funkcji wielomianu? przy funkcji kwadratowej jest to proste, ale jak zrobić to z wielomianem? Muszę wyznaczyć przedziały monotoniczności pewnego wielomianu i
4
Artemida:
oblicz pochodną ln(
√
cosx
)
3
anonim123:
Oblicz kąt pomiędzy przekątnymi równoległoboku ABCD opartego na wektorach wektor AB=[4,3,1] i wektor AD=[−1,2,−3]
11
belzebuub:
ej ale ładny wyszedł mi rysunek XDDDDDDD a poleceni brzmi zeby wyznaczyc rownanie tej paraboli
4
uczen:
Witam, mam takie zadanko z kombinatoryki i kompletnie nie wiem o co chodzi, ktoś byłby w stanie
0
ZAQXSW:
Niech F : R → R będzie funkcją określoną w następujący sposób:
0
Magda98:
W drzewie o 10 wierzchołkach każdy wierzchołek ma stopień 1 lub 3, a liczba wierzchołków stopnia
10
anonim123:
Znajdź wektor jednostkowy dzielący na dwie równe połowy kąt pomiędzy wektorami wektor a=[2,−2,2] b=[6,3,−6]
2
Stan187:
Jak wygląda operacja wyznaczania grafu liniowego? Mam zadanie polegające na wykonaniu dwukrotnej operacji wyznaczania grafu liniowego w grafie
6
mar:
Dla jakich wartości parametru a nierówność 3ax−4<2x+1 jest spełniona dla x>−2.
1
Carlos1302:
Zadanie 1. Dla grafu na tablicy wrysuj 3 drzewa napinające – jak najmniejszy i jak największy promień,
10
orbit:
Boki trójkąta równobocznego wydłużono o 50%. O ile procent wzrosło jego pole? O ile procent należy wydłużyć boki trójkąta aby jego pole wzrosło o 60%?
68
miecio:
dostosowali poziom do umiejętności maturzystów
9
anonim123:
Wyznacz długość przekątnych równoległoboku opartego na wektorach i tutaj są dane wektory a i b skąd mam wiedzieć czy to będzie wektor a odjąć wektor b czy odwrotnie?
1
ZAQXSW:
Przypuśćmy, że rozkład temperatur w styczniu (w stopniach Celsjusza) w pewnej miejscowości jest jednostajny na odcinku [−10, 2]. Podać wzory na gęstość oraz dystrybuantę temperatury X losowo
2
ZAQXSW:
Z bieżącej masowej produkcji pewnego detalu wybieramy losowo trzy detale i poddajemy je sprawdzeniu na zgodność z wymaganiami. Z długotrwałych obserwacji wiadomo, że 10% detali nie
12
przemysław G:
mam problem z odnaleźieniem górnej granicy całki oznaczonej
12
anonim123:
czy jak dane są punkty w trójwymiarze to dlaczego to jest trójkąt a nie figura przestrzenna? https://zapodaj.net/b17c03e695e21.jpg.html
2
Janek:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wysokość równą 12 cm i krawędź boczną równą 20 cm. Jaka jest objętość, a jaka powierzchnia całkowita tego ostrosłupa?
0
Mopka:
Dla jakich wartości parametru a układ
14
per:
Rozwiąż równanie sinx * sin2x * sin3x + cosx *cos2x * cos3x=1.