Ostrosłupy
Janek: Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wysokość równą 12 cm i krawędź boczną równą 20 cm.
Jaka jest objętość, a jaka powierzchnia całkowita tego ostrosłupa?
11 maj 09:39
janek191:
![rysunek](rys/154478.png)
To nie jest zadanie maturalne?
h = 12 cm
b = 20 cm
Tw. Pitagorasa
x =
a następnie
P
p = 0,5 *(2x)
2 = 2 x
2
a =
√2 x2 =
√2 x
Tw. Pitagorasa
h
1 = ...
P
c = P
p + 4*0,5 a*h
1 = ...
11 maj 10:20
6latek:
![rysunek](rys/154479.png)
x=a
2−H
2=16
2x=d=32
masz dlugosc przekatnej kwadratu policz jego bok b i stad pole kwadratu
P
c=P
p+4p
b
P
b− to pole jednego trojkata rownoramiennego o bokach 20,20 i b .
11 maj 10:21