PROSZĘ O POMOC
ZAQXSW: Z bieżącej masowej produkcji pewnego detalu wybieramy losowo trzy detale i poddajemy je
sprawdzeniu na zgodność z wymaganiami. Z długotrwałych obserwacji wiadomo, że 10% detali nie
spełnia wymagań. Na tej podstawie wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa liczby detali, które
nie spełniają wymagań wśród 3 losowo wybranych. Podać funkcję prawdopodobieństwa i
dystrybuantę. Obliczyć prawdopodobieństwo, że będziemy mieli co najmniej dwa detale
niespełniające wymagań. Jaka jest oczekiwana liczba detali, które nie spełniają wymagań?
11 maj 12:50
wredulus_pospolitus:
X −−− zm.l. określająca ile nie przeszło
P(X=0) = 0,9
3
P(X=3) = 0,1
3
co Ci to przypomina
11 maj 12:54
11 maj 13:14