parabola i okrag
belzebuub:

ej ale ładny wyszedł mi rysunek XDDDDDDD a poleceni brzmi zeby wyznaczyc rownanie tej paraboli
ktos ma jakis pomysl?
11 maj 19:04
chichi:
f(x)=ax2, a>0 niech P=(−b, ab
2)
| | | | 50 | |
(1) ΔSPE ∼ ΔPFG (cecha k−k−k) ⇒ k= |
| = |
| |
| | | | 39 | |
(2) f'(x)=2ax ⇒ a
m=f'(−b)=−2ab
| | 50 | |
(3) |PG|=ab2 ⇒ |SE|= |
| ab2, |PE|=b |
| | 39 | |
| | | | 50 | |
(4) ak = tan(α) = |
| = |
| ab |
| | a | | 39 | |
| | 100 | | 39 | |
(5) ak*am=−1 ⇒ − |
| (ab)2=−1 ⇒ (ab)2= |
| |
| | 39 | | 100 | |
(6) Z tw. Pitagorasa w ΔSPE:
| | 50 | | 1 | | 502 | | 1 | |
( |
| ab2)2+b2= |
| ⇒ |
| *(ab)2*b2+b2= |
| |
| | 39 | | 4 | | 392 | | 4 | |
| 502 | | 39 | | 1 | | 39 | |
| * |
| b2+b2= |
| ⇒ b2= |
| |
| 392 | | 100 | | 4 | | 256 | |
| | 39 | | 39 | | 8 | |
Wracamy do podstawienia z (4): a2* |
| = |
| ⇒ a= |
| |
| | 256 | | 100 | | 5 | |
| | 8 | |
Zatem mamy, że: f(x)= |
| x 2  |
| | 5 | |
11 maj 20:47
belzebuub: no wszystko fajnie tylko jak ja pokaze takie rozwiazanie nauczycielce to mnie wysmieje XDD
11 maj 21:14
6latek: A Ty belzebub ze szkloly dla niepelnosprytnych jestes ze tak piszesz
Jak mozna tak napisac.
11 maj 21:18
chichi:
Zrobić to i tak źle... poddaje się
11 maj 21:26
ICSP: Zawsze możesz oddać pustą kartkę.
11 maj 21:31
Mila:
chichi− belzebub żartuje . Zaraz przepisze i podziękuje.
belzebub z jakiej jesteś szkoły?
11 maj 21:52
chichi:
@
Mila no tak tylko żartowałem

ale czasami zadziwiają mnie tacy ludzie..
11 maj 22:13
6latek: Tak jak w piosence Kazika Maciek ja tylko żartowałem
11 maj 22:18
chichi:
@
6latek "nigdy Ciebie nie kochałem..." chyba tak to szło, jak zdrowie?
11 maj 22:20
6latek: Witam

Powoli dochodze do siebie .
Teraz tylko dbac bardziej o siebie musze
11 maj 22:24
chichi:
Oby jak najszybciej, łap na zdrowie
11 maj 22:31