PRAWDOPODOBIEŃSTWO
ZAQXSW: Przypuśćmy, że rozkład temperatur w styczniu (w stopniach Celsjusza) w pewnej miejscowości jest
jednostajny na odcinku [−10, 2]. Podać wzory na gęstość oraz dystrybuantę temperatury X losowo
wybranego dnia. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybranego styczniowego dnia
temperatura będzie w granicach od −1 do +1 stopni? Zinterpretuj to prawdopodobieństwo na
wykresach gęstości i dystrybuanty. Jaka jest średnia temperatura w styczniu w tej
miejscowości?
11 maj 12:50
wredulus_pospolitus:
rozkład jednostajny na przedziale [−10 , 2] (długość jednostkowa = 12) z p = 1/12 (w ten
sposób p * dł = 1, patrz teoria)
| | 2 | | 1 | |
P( −1 ≤ X ≤ 1) = 2*p = |
| = |
| (długość rozpatrywanego przedziału * p) |
| | 12 | | 6 | |
11 maj 12:57