prosze o rozwiazanie
orbit: Boki trójkąta równobocznego wydłużono o 50%. O ile procent wzrosło jego pole? O ile procent
należy wydłużyć boki trójkąta aby jego pole wzrosło o 60%?
11 maj 15:06
chichi:
| | √3 | |
Na jakim etapie masz problem? Wystarczy skorzystać ze wzoru P = a2 |
| − z tej postaci |
| | 4 | |
lepiej będzie widać, jak kto woli
11 maj 15:15
∑: ma problem z wejściem na orbitę
11 maj 15:30
orbit: Mam problem z tym o ile procent należy wydłużyć boki trójkąta aby jego pole wzrosło o 60%?
11 maj 15:54
a7:
(a(1+x))
2=1,6a
2
(1+x)
2=1,6
1+x=
√1,6
x=
√1,6−1≈26%
?
11 maj 16:10
procent:
1/ a2=1,5*1,5=2,25
pole wzrosło o 125%
2/ a2=1,6 a= √1,6≈1,26
bok należy wydłużyć o ok. 26%
11 maj 16:45
wredulus_pospolitus:
Pole powiększone o 60% ma być więc tworzymy równanie wykorzystując wzór podany przez chichi
| | √3 | | √3 | |
P*1.6 = (a*x)2 |
| i wiemy, że P = a2 |
| |
| | 4 | | 4 | |
stąd:
| | √3 | | √3 | |
a2 |
| * 1.6 = x2*a2 |
| |
| | 4 | | 4 | |
skracamy co się da i zostaje:
1.6 = x
2 −−−> x ≈ 1.26 −−−> należy powiększyć o około 26%
11 maj 16:57
Ptyś:
| | 3 | | 9 | | 1 | |
Skala podobieństwa k = |
| , Stosunek pól = k2 = |
| = 1 + 1 |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pole trójkąta wzrosło o 125%
Jeśli k
2 = 1,6, to k ≈ 1,265, boki należy wydłużyć o około 26,5%
11 maj 21:09
Balbina:
11 maj 21:20
figa:
| √3 | |
| −− nie ma wpływu na wartość pola |
| 4 | |
11 maj 23:27
figa:
Oczywiście po zwiększeniu lub zmniejszeniu długości boków
11 maj 23:28