równanie
per: Rozwiąż równanie sinx * sin2x * sin3x + cosx *cos2x * cos3x=1.
11 maj 06:50
6latek: najpierw rozpatrzmy sinx * sin2x * sin3x
| | 1 | |
sinx*sin3x= |
| *cos2x−cos4x |
| | 2 | |
Teraz pytanie
| | 1 | |
Jak policzyc sin2x* |
| (cos2x−cos4x)? |
| | 2 | |
Mozna by to zapisac sobie tak
Wiec bedziemy korzystac dalej ze wzoru na sinx*cosx ?
czyli musimy policzyc sin2x*cos2x−sin2x−cos 4x?
| | 1 | |
Potem jeszcze to domnozyc przez |
| ? |
| | 2 | |
Jeszcze mam pytanie
| | 1 | |
Jesli mam wzor sinα*cosβ= |
| [sin(α+β)+sin(α−β)] to czy gdy mama tak |
| | 2 | |
cosα*sinβ to po znaku rownosci moge napisac to samo?
dziekuje za odpowiedzi
11 maj 11:17
6latek: tam ma byc −sin2x*cos4x
11 maj 11:19
ite: wtedy w nawiasie będzie wyrażenie [sin(α+β)+sin(β−α)] ← suma jest działaniem przemiennym a
różnica nie jest
11 maj 12:14
11 maj 12:16
wredulus_pospolitus:
jest to jakiś sposób ... problem w tym, że nie do końca się przybliżasz do sedna sprawy ... co
prawda trochę (ale to trochę) porozdzielałeś ten iloczyn, ale wskakujesz na kąty: (2x), (4x) i
(6x)
ale zapewne da się to tak zrobić
11 maj 12:17
6latek: Dziękuje .
Po pracy zaraz sie tym zajme
11 maj 12:19
6latek: Wredulus witaj.
Chociaz moj problem to nic w porownaniu z tym co teraz bedzie sie dzialo na forum
11 maj 12:23
Filip: Młody

a cobedzie sie dziac? .....
11 maj 12:24
kos:
sin(2x)=2sinxcosx
sin(3x)= sinx(3−4sin2x)
cos(2x)=2cos2x−1)
cos(3x)=cosx(4cos2x−3)
i sin2x=1−cos2x
podstaw cosx=t , t∊<−1,1>
i otrzymasz równanie wielomianowe ze zmienną "t"
...................
11 maj 12:32
Ile: kos jak podstawisz t i otrzymasz równanie wielomianowe
11 maj 15:08
6latek: Filip myslalem ze beda wrzucane zadania z matury na forum .
11 maj 15:23
Ile: Przecież są w pdf
11 maj 16:02
per: Jak to rozwiązać w końcu
11 maj 20:29
piotr:

pezkształcając do postaci:
1/4 (1+Cos[2 x]+Cos[4 x]+Cos[6 x]+Sin[2 x]+Sin[4 x]−Sin[6 x])=1
od razu widać rozwiązanie: x=kπ
teraz trzeba udowodnić, że to jedyne rozwiązanie
11 maj 21:01
per: A jak wykazać że to jedyne rozwiązanie?
12 maj 07:22
I'm back:
Napisał @ktos w jaki sposób. Robisz podstawienie i rozwiazujesz równanie kwadratowe.
12 maj 08:52
per: Ale tam są też sinusy a ktos pisze zeby podstawic za cosx, a co za sinx
12 maj 12:40
I'm back:
Przeczytaj uważnie co napisał. Zamieniasz sin2x na 1 − cos2x.
Będa same cos2x i robisz podstawienie
12 maj 14:01
per: I'm back sinx * sin2x * sin3x=sinx*2sinxcosx*sinx(3−4sin
2x) jak przejść do samych cosinusów
z tego

oczywiście bez pierwiastków
12 maj 16:38
chichi:
2sin(x)cos(x)*sin(x)(3−4sin2(x))=2[1−cos2(x)]*cos(x)*[3−4(1−cos2(x))]
12 maj 16:46
per: Ok tylko nie wiem co z tym ostatnim nawiasem (t − 1) (t + 1) (8 t4 − 8 t3 − 2 t2 + 2 t + 1)
12 maj 17:00
per: Liczyć pochodną i badać przebieg zmienności?
12 maj 17:02
6latek: A domnozyles to wszystko przez sinx ?
Policzone jest sin2x*sin(3x)
12 maj 17:04
per: Nie pomnożone jakoś mi umknęlo i co zrobić właśnie z tym sinx wiedziałem ze coś zostanie z tych
sinusów
12 maj 17:10
6latek: popelniam teraz bardzo duzo bledow wiec az boje sie liczyc no ale sprobuje
sinx*sin(3x)= sinx*sinx(3−4sin2x)= sin2x(3−4sn2x)
sin2x(3−4sin2x)*2sinx*cosx= 2sin3x(3−4*sin2x)*cosx =2sin2x(3−4sin2x)*sinx*cosx
Ale naprawde dobrze sprawdz
12 maj 17:32
per: Ok a jak to wkorzystać w takim razie
12 maj 18:17
6latek: Teraz nalezaloby policzyc cosx*cos2x*cos3x i zobaczyc co dostaniemy z tego
Moze wredlus pojawi sie na forum
12 maj 18:20
per: Nie jestem wredny, tylko nie wiem jak to wykorzystać
12 maj 18:23
6latek: Och. ja nie mowilem o Tobie .Wreduluspospolitus to takze I'm back
Jedynie co na teraz to z pierszego sin2x= 1−cos2x ale zostaje sinxcosx i tez za bardzo nie
wiem co z tym zrobic
Moze ktos inny
12 maj 18:31
piotr: t=sinx
t2 (−7+2 t (3 Sqrt[1−t2]+t (7−4 t (t+Sqrt[1−t2]))))=0
t2=0
lub
−49 + 232 t2 − 440 t4 + 384 t6 − 128 t8=0
to równanie ma tylko zespolone pierwiastki
12 maj 19:04
piotr: {{t = −0.781686 + 0.209642 I},
{t = 0.781686 − 0.209642 I},
{t = −0.781686 − 0.209642 I},
{t = 0.781686 + 0.209642 I},
{t = −0.968904 + 0.076538 I},
{t = 0.968904 − 0.076538 I},
{t = −0.968904 − 0.076538 I},
{t = 0.968904 + 0.076538 I}}
12 maj 19:24
Mila:
sinx * sin2x * sin3x + cosx *cos2x * cos3x=1⇔
sinx * sin2x * sin3x =1− cosx *cos2x * cos3x
| | 1 | |
P= |
| [sin2x+sin2(2x)+sin2(3x)] |
| | 2 | |
L= sinx * sin2x * sin3x =
dokończ
6−latku na podobna postać, po 20 znowu będę liczyć.
12 maj 19:33
per: A co zrobić z lewą stroną, aby uzyskać coś podobnego?
12 maj 21:12
Mila:
To mam tak jak : 21:01
(sin2x+cos2x)+(sin4x+cos4x)+(cos(6x)−sin(6x))=3
12 maj 21:14
per: Ok i Mila jak dalej?
12 maj 21:16
per: Czy zniknął post
12 maj 21:29
Mila:

Teraz to raczej intuicja niż rachunki.
x=kπ
sinusy − 0
cosinusy 1
(sin2x+cos2x)+(sin4x+cos4x)+(cos(6x)−sin(6x))−3
12 maj 21:39
Mila:
Jutro coś wymyślę. Na pewno można porachować

Skąd masz to zadanie?
12 maj 21:40
Mila:
sinx * sin2x * sin3x =1− cosx *cos2x * cos3x
Przekształcam obie strony równania:
1)
| | 1 | |
L=sinx * sin2x * sin3x= |
| *(2sinx*sin2x)*sin(3x)= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| *[(cosx−cos3x)*sin3x]= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| [sin3x*cosx−sin3x*cos3x]= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| *[2sin3x*cosx−2sin3x*cos3x]= |
| | 4 | |
| | 1 | |
= |
| *(sin4x+sin2x−sin6x) |
| | 4 | |
====================
2)
| | 1 | |
P=1− |
| *(2cosx*cos2x)*cos(3x)= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=1− |
| [(cosx+cos3x)*cos(3x)]= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=1− |
| *[cosx*cos3x+cos2(3x)]= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=1− |
| *[2cosx*cos3x+2cos2(3x)]= |
| | 4 | |
| | 1 | |
=1− |
| *[cos2x+cos4x+1+cos(6x)]= |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1− |
| − |
| cos2x− |
| cos4x− |
| cos6x= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
=− |
| *(−3+cos2x+cos4x+cos6x) |
| | 4 | |
=========================
3) otrzymuję równanie:
| 1 | | 1 | |
| *(sin4x+sin2x−sin6x)+ |
| *(−3+cos2x+cos4x+cos6x)=0⇔ |
| 4 | | 4 | |
(sin2x+cos2x)+(sin4x+cos4x)+(cos6x−sin6x)=3
x=kπ
To tyle na dzisiaj.
12 maj 23:08
Mariusz:
−2*(−49 + 232 t
2 − 440 t
4 + 384 t
6 − 128 t
8=0)
256t
8−768t
6+880t
4−464t
2+98 = 0
Wielomian z tego równania można rozłożyć
256t
8−768t
6+880t
4−464t
2+98 = 0
y = t
2
256y
4−768y
3+880y
2−464y+98 =0
(256y
4−768y
3)−(−880y
2+464y−98)=0
(256y
4−768y
3+576y
2)−(−304y
2+464y−98)=0
(16y−24y)
2−(−304y
2+464y−98)=0
| | y | | y2 | |
(16y−24y+ |
| )2−((16y−304)y2+(−24y+464)y+ |
| −98)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−196)(16y−304)−(24y−464)
2=0
y
3−55y
2+1196y−9732=0
Powyższe równanie można rozwiązać korzystając z podstawienia
a następnie zapisując je w postaci układu równań który będzie przypominał wzory Vieta
dla równania kwadratowego
piotr czy ty samodzielnie to równanie rozwiązałeś ?
czy wziąłeś rozwiązanie z jakiegoś programu
To równanie dałoby się rozwiązać ale sporo byłoby liczenia
no i bez texa nie dałoby się porządnie tych pierwiastków zapisać
13 maj 00:07
Mariusz:
Po sprowadzeniu do tangensa otrzymałem takie równanie
| | (tg4(x)+2tg3(x)−6tg(x)+7)tg2(x) | |
− |
| =0 |
| | (1+tg2(x))3 | |
tg
4(x)+2tg
3(x)−6tg(x)+7=0
y
4+2y
3−6y+7=0
(y
4+2y
3)−(6y−7)=0
(y
4+2y
3+y
2)−(y
2+6y−7)=0
(y
2+y)
2−(y
2+6y−7)=0
| | w | | w2 | |
(y2+y+ |
| )2−((w+1)y2+(w+6)y+ |
| −7)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(w
2−28)(w+1)−(w+6)
2=0
(w
3+w
2−28w−28)−(w
2+12w+36)=0
w
3−40w−64=0
w=u+v
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−40(u+v)−64=0
| | 40 | |
u3+v3−64+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3=64
u
3+v
3=64
| | 64000−27648 | |
(t−32)2+ |
| =0 |
| | 27 | |
i aby dalej liczyć trzeba by użyć liczb zespolonych bądź wrócić do równania
w
3−40w−64=0
i skorzystać z trygonometrii
13 maj 00:49
13 maj 08:21
per: Ale nie ma na to innego sposobu z wzorami trygonometrycznymi tylko ?
13 maj 10:47