oblicz mniejsza zerowe funkcji kwadratowej
Dominik5dw: 1. f(x) = −2x2 −4x + 6
2. f(x) = x2 +2x −3
3. f(x) = 2x2 +8x − 10
4. f(x) = 2(x−1)(x+5)
oblicz mniejsza zerowe funkcji kwadratowej
jak najszybciej bardzo prosze
11 maj 23:47
Dominik5dw: w 1 to 2x2 to jest 2x do potegi 2
i w 3 2x2 tez 2 do potegi 2
bo cos sie zepsulo
11 maj 23:49
chichi:
Dostałeś już rozwiązanie, czego jeszcze dusza pragnie?
11 maj 23:54
Dominik5dw: potrzebuje innym wzorem a tego nie ogarniam:((
11 maj 23:54
Dominik5dw: x1 = −b − pierw. z trojkata : 2a
x2 = −b + pierw z trojkata : 2a
takie cos

11 maj 23:56
chichi:
Osiwieje w wieku 21 lat xd, a nie z równoległoboku przypadkiem?
11 maj 23:57
a7: liczymy deltę Δ=b
2−4ac, potem x
1 oraz x
2
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
11 maj 23:58
figa:
11 maj 23:59
a7: w pierwszym przykładzie
a=−2 b=−4 c=6
11 maj 23:59
Dominik5dw: o tym wzorem potrzebuje ale nie umiem go zastosowac
11 maj 23:59
11 maj 23:59
chichi:
Dominik prawda jest taka, że do 24 grałeś w lige, tera Ci się przypomniało, że jest zadanie z
majcy i wypisujesz tu o pierwiastkach z trójkąta, no szanujmy się
12 maj 00:00
Dominik5dw: czyli w 1 przykładzie wyjdzie x1 = −2?
12 maj 00:00
a7:
a jeśli 2x2−4x+6 to a=2 b=−4 c=6
12 maj 00:01
Dominik5dw: szacunek szacunkiem pracowalem do 16 od 16 30 do 19 mialem kursy teorii na prawko pozniuej
siedzialem
z przyjaciolka do 23 bo potrzebowala pomocy a teraz robie zadanie na zaliczenie
12 maj 00:01
12 maj 00:02
a7: Δ=16−12=4
√Δ=
√4=2
| | 4−2 | | 4+2 | |
x1= |
| =.... x2= |
| =... |
| | 4 | | 4 | |
12 maj 00:03
Dominik5dw: dobra rozumiem a jak wyliczyc to a b c?
12 maj 00:07
chichi:
Patrz 00:01 @
a7 Ci wyjaśniła..
12 maj 00:10
Dominik5dw: a jak to mam wyliczyc w 3 i 4 bo nic mi nie wychodzi
12 maj 00:15
Dominik5dw: w 3 mi wychodzi x1 = 0.5
12 maj 00:17
figa:
ax
2+bx+c=0 Δ=b
2−4ac
2/ x
2+2x−3=0
a=1 , b= 2 , c=−3
Δ= 2
2−4*1*(−3) = 16 ,
√Δ=4
| | −b+√Δ | | −2+4 | |
x1= |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b−√Δ | | −2−4 | |
x2= |
| = |
| = −3 |
| | 2a | | 2 | |
12 maj 00:18
Dominik5dw: dziekuej figa ale to juz mam tylko 3 i 4 mi nie wychodzi nie wiem
12 maj 00:19
a7:
to co przy x2 to jest a
to co przy x to jest b
wyraz wolny to jest c
czyli np. y=−100x2+200x−300 to a=−100 b =200 c=−300
np.y=−100x2 a=−100 b=0 c=0
12 maj 00:20
Dominik5dw: albo 3 mi wyszło jednak
12 maj 00:21
Dominik5dw: okej rozumiem a jak jest nawias jak to wymnozyc 2(x−1)(x+5)
12 maj 00:21
a7: Δ=64+20=84 √Δ=√4*21=2√21
12 maj 00:22
a7: oj pomyłka Δ=64−4*2*(−10)=144 √Δ=12
12 maj 00:23
figa:
bez wymnażania :
a(x−x1)(x−x2)=0
x−x1=0 lub x−x2=0
2(x−1)(x+5)=0
x−1=0 lub x+5=0
x=1 lub x= −5
12 maj 00:24
Dominik5dw: coo do czego to mam wode z mozgu
12 maj 00:25
figa:
(x−8)(x+3)=0
x=8 lub x= −3
bez liczenia delty
12 maj 00:27
Dominik5dw: a jak obliczyc delte do 3? 2x2 +8x −10
to bedzie :
delta : b2 − 4ac
delta: 64 − 2 x −10 = 84
czy jakk
12 maj 00:29
a7: 64−2*4*(−10)=64+80=144
12 maj 00:32
figa:
a=2 , b= 8 c= −10
Δ= 82−4*2*(−10) = 64+80=144 , √Δ=√144=12
12 maj 00:33
figa:
Do obliczania delty nie można wstawiać x−ów
12 maj 00:34
Dominik5dw: i to wyjdzie
x1 −5
x2 1
12 maj 00:35
figa:
tak
12 maj 00:37
Dominik5dw: dobra zostawiam to tak jak jest i ide spac bardzo dziekuje wszystkim za pomoc nawet nie wiecie
jak bardzo mi pomogliscie jestescie super pozdrawiam cieplutko i miłej nocki!
12 maj 00:37
figa:
Dobranoc i powodzenia
12 maj 00:49
6latek: Moze to jest smieszne ale nalezaloby skopioac ten post i wyslac go do premiera i ministra
edukacji zeby zobaczyli efekty zdalnej edukacji
To jest k....a chore .
12 maj 09:26