matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.5.2019
Zadania
Odp.
21
r:
jezeli napisy sa wbudowane to nic nie zrobisz, jak nie sa, to mozesz normalnie pobrac np za pomoca programu napiprojekt napisy polskie
0
Ola:
Zadanie 1. Czas podróży studenta między domem a uczelnią jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym i
1
Knic:
Próbuje napisać program wyszukiwanie liniowe w jednowymiarowej tablicy dynamicznej i mam problem,a,że wiem,że tu niektórzy też się interesują informatyką to pytam,bo to chyba
3
kamila:
1
wpisz osiem początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a
1
= 16 oraz q = −
4
11
ktoś:
Witam Mam pytanie, czy dobrze rozwiązałem te zadania? Jeśli nie to proszę napiszcie co jest źle.
1
michał:
1
podaj dla jakich x liczby
x + 2, x + 2,2x − 1 ( w tej kolejności) tworzą ciąg
2
arytmetyczny
3
kamila :
oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (a
n
), wiedząc, że a
4
= 20 i a
7
= 32
2
kamila :
Rozłóż wielomian na czynniki
1
Tabaluga:
Czas bezawaryjnej pracy urządzenia ma rozkład normalny o wartości średniej 1800h i odchyleniu standardowym = 600h. Urządzenie pracowało już 1500h. Jakie jest prawdopodobieństwo, że się
4
hornyxx:
Proszę o rozwiązanie równania z wytłumaczeniem. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.
1
adam:
x+2
x+2
wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)= 1+
+(
)
2
+...
x+4
x+4
Naszkicuj wykres funkcji
10
Hdh:
1
Tabaluga:
Według informacji producenta, w każdej partii produktu zawierającej 100 elementów może być 12 elementów wadliwych. Wśród zakupionych 300 elementów było 35 wadliwych. Zweryfikuj na poziomie
27
Karolina :
Cześć, mam takie pytanie co najbardziej przydaje się z matematyki na studiach technicznych. Kończę obecnie 2.semestr na uczelni technicznej, kończę naukę matematyki. I teraz moje pytanie
12
abdad:
Witam, mam taki problem mianowicie
19
Hdh:
|3x − 6| + 4 |x − 8| − |2x+1| dla x € 2, 6
2
Otis:
Zmienna losowa X ma rozkład gęstości:
1
Kuba000:
Klient stara stara się o kredyt. W przypadku dobrej koniunktury prawdopodobieństwo że klient nie spłacić kredytu wynosi 0,04 w przeciwnej sytuacji prawdopodobieństwo że klient nie spłaci
18
ktoś:
Wysokość AD opuszczona na podstawę BC trójkąta rozwartokątnego równoramiennego ABC (AB=AC) ma długość 8 cm a promień okręgu opisanego na tym trójkącie 13 cm.
2
nom:
Narysuj wykres funkcji
1
kuba:
Dany jest trójkąt ABC o kącie CAB=60
0
,zaś punkt M jest punktem
1
kuba:
W trójkącie równoramiennym ABC gdzie AC=BC ,punkt S jest środkiem wysokości CD
3
nom:
Znajdz zbiór wartosci
1
majka2:
1. Doświadczenie losowe polega na wylosowaniu bez zwracaniem dwóch kul z urny zawierającej kule ponumerowane od 1 do 7. Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloczyn wylosowanych liczb będzie
2
majka:
1. Z urny zawierającej 8 jednakowych kul ponumerowanych cyframi od 1 do 8 losujemy kolejno dwie kule ze zwracaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za pierwszym
1
xd:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sin x+cos (x−60)
7
Niszka:
Proszę o pomoc. Nie wiem od czego zacząć