Planimetria
ktoś: Wysokość AD opuszczona na podstawę BC trójkąta rozwartokątnego równoramiennego ABC (AB=AC) ma
długość 8 cm a promień okręgu opisanego na tym trójkącie 13 cm.
a)pole trójkąta jest równe...
b)długość ramienia AC...
c)promień okręgu wpisanego w tym trójkąt...
Proszę o pomoc. Nie wiem nawet jak zacząć.
26 maj 13:30
Bleee:
Jaka jest zależność pomiedzy promienie okręgu opisanego a bokiem i przeciwlegly kątem?
Wyznaczasz kąty, Wyznaczasz wysokość, AC przecież masz podane w treści zadania
Jaka jest zależność pomiedzy bokami trójkąta a promienie okręgu wpisanego w trójkąt?
26 maj 13:57
ktoś: Dalej nie za bardzo rozumiem. Czy mógłbyś wyjaśnić to bardziej "łopatologicznie"?
26 maj 14:13
Bleee:
Lopatologicznie − − − (1) sprawdź w książce wzór na obliczenie promienia okręgu opisanego na
trójkącie.
(4) Znajdź wzór na obliczenie promienia okręgu wpisanego w trójkąt.
(2) Znajdź tabelkę trygonometryczna.
(3) Znajdz wzór na pole trójkąta.
Masz łopatologicznie.
26 maj 14:17
ktoś: Żeby było jasne, wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie to: R=23h,
wzór na obliczenie promienia okręgu wpisanego w trójkąt: r=Pp ?
26 maj 14:27
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
R = |
| h <−−−− BZDUUUURA  Ten wzór się tyczy tylko i wyłącznie trójkąta równobocznego. |
| | 3 | |
26 maj 14:35
ktoś: R=abc4P Czy ten wzór jest dobry?
26 maj 14:39
wredulus_pospolitus:
| | a*x*x | | ax2 | | x2 | |
R = 13 = |
| = |
| = |
| −> x =  |
| | 4P | | | | 16 | |
a = 2*
√x2 − 82 =

P =
26 maj 14:39
ktoś: Mam problem z policzeniem x. Możesz pomóc?
26 maj 15:00
wredulus_pospolitus:
| | x2 | |
13 = |
| masz problem aby tutaj wyznaczyć x  |
| | 16 | |
26 maj 15:06
ktoś: Dobra, nie zwróciłem uwagi na tą 13. x=4√13 ?
26 maj 15:08
wredulus_pospolitus:
tak
26 maj 15:09
ktoś: a=24
P=26,42
r=~~0,99
?
26 maj 15:15
wredulus_pospolitus:
| | 24*8 | |
P = |
| =  |
| | 2 | |
26 maj 15:17
ktoś: P=98
r=3,6?
26 maj 15:19
wredulus_pospolitus:
podajemy DOKŁADNE wartości
więc r ≠ 3,6
Co wy macie z tym wbijaniem pierwiastków do kalkulatora?
Pamiętaj o wyciągnięciu niewymierności z mianownika
26 maj 15:21
ktoś: r=1321√13 − 3963800 ?
26 maj 15:30
wredulus_pospolitus:
| | 96 | | 49 | | 49(4√13−12) | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| | 24 + 8√13 | | 12 + 4√13 | | 208 − 144 | |
| | 49*4(√13 − 3) | | 49(√13 − 3) | |
= |
| = |
| |
| | 4*16 | | 16 | |
nie mam bladego pojęcia skąd masz te liczby
26 maj 15:34
ktoś: Wielkie dzięki za pomoc. Teraz nareszcie to rozumiem.
26 maj 15:37