Matematyka na studiach technicznych
Karolina : Cześć, mam takie pytanie co najbardziej przydaje się z matematyki na studiach technicznych.
Kończę obecnie 2.semestr na uczelni technicznej, kończę naukę matematyki. I teraz moje pytanie
co będzie mi potrzebne na dalszych semestrach i przedmiotach? Domyślam się, że całki i
pochodne.
26 maj 15:43
wredulus_pospolitus:
całki, równania różniczkowe i ... reszta zależy od kierunku jaki studiujesz
26 maj 15:50
Jerzy:
Całki idą w parze z pochodnymi.
26 maj 15:53
r: a co to te całki to taki dział rozbudowany ze caly semestr sie je walkuje?
w szkole sredniej srednio jeden dzial zajmowal max 1 miesiac
26 maj 16:04
r: pochodne przerabialismy 3tyg
26 maj 16:04
Bleee:
Całki to 'funkcja odwrotna do pochodnych' i 'przerabia się je' w zależności od kierunku od
miesiąca do 3 lat.
26 maj 16:39
Adamm:
całki są różne
zdefiniowane, niezdefiniowane
Riemanna, Lebesgue, niewłaściwie, wielokrotne
Powiem więcej, całka jest bardziej fundamentalnym pojęciem,
i ważniejszym, niż pochodna.
26 maj 17:10
Adamm:
'zdefiniowane, niezdefiniowane'
przepraszam, oznaczone i nieoznaczone się mówi
26 maj 17:11
Adamm:
są też całki zespolone, krzywoliniowe i powierzchniowe
26 maj 17:12
r: skoro pochodne są takie proste to czemu całki już nie? skoro to odwrotny proces
26 maj 17:42
Karolina : Czyli bez znajomości całek nie ma możliwości ukończenia studiów technicznych.
26 maj 20:04
inż.:
Niestety, ale nie !
Co to za inżynier, który nie zna całek?
26 maj 20:10
Bleee:
r odpowiadają na Twoje pytanie:
Łatwo się podnosi liczby do 7 potęgi (np. 7.347) ale już obliczanie pierwiastka 7 stopnia
trochę bardziej skomplikowane jest, nieprawdaż?!
26 maj 20:25
r: no w sumie ta
a o to w tym chodzi? funkcja i podnoszenie jej potęg, tak jak przytoczyles?
26 maj 20:46
r: W'(x)=4x3+3x2+2x+1
czyli jej całka to W(x)=x4+x3+x2+C?
26 maj 20:49
r: a nie
26 maj 20:49
Adamm:
Bo nie ma prostych algorytmów na liczenie całek.
Ba, nawet niektórych po prostu nie da się wyrazić za pomocą funkcji elementarnych.
26 maj 20:53
Bleee:
r to policz jaka jest funkcja pierwotna z f(x) = ex2
26 maj 20:55
r: Bleee no akurat to chyba to proste, bo ex' to ex
26 maj 20:57
r: czyli to bdzie ex2
26 maj 20:58
Bleee:
No to policz pochodną z tego co zapisałes i Zauważ że to nie jest takie proste.
26 maj 21:17
Bleee:
Po prostu − przy pochodnych masz gotowe wzory które można 'slepo' stosować i dostaniesz wynik
(tak jak można po prostu mnożyć raz po raz przez daną liczbę aż otrzyma się 7 potęgę), ale
przy całkach jest już trochę trudniej. Są metody rozwiązywania calek ale Ty sam musisz
wiedzieć która warto zastosować, a czasami nawet najprościej wyglądające całki jak chociażby
wspomniane f(x) = e(x2) nie da się w łatwy i szybki sposób rozwiązać.
Wielu calek w ogóle nie da się rozwiązać w 'tradycyjny sposob' tylko konieczne jest
wykorzystanie metod numerycznych.
26 maj 21:20
Bleee:
I analogicznie, to że łatwo jest wyliczyć √25 to nie znaczy że wartość każdego pierwiastka
kwadratowego tak łatwo wyznaczyć.
26 maj 21:21
daras: Karolino, po pierwsze gratuluję, że wybrałaś studia politechniczne, ja zrezygnowałem w trakcie
na rzecz uniwerku jak sama widzisz matematyka kończy się tam po 1 roku i...to na tyle ,
reszta to mechanika, mechanika, i jeszcze raz mechanika czyli prosta matematyka

powodzenia
26 maj 21:43
Adamm:
@daras
to przecież od kierunku zależy...
niektórzy mają analizę i nawet trójkę...
26 maj 21:49
daras: odp@Karolina z 20:04
nie ma szans
26 maj 22:05
Adamm:
@Karolina
całki nie są wcale trudne do ogarnięcia
Zabierzesz się do roboty, to nawet wyjdzie z tego fajna zabawa.
26 maj 22:51
jc: Obawiam się, że każda dziedzina techniki ma swoją matematykę.
27 maj 00:07
6latek: Z tego co widzialem to jest do kupienia B. Piłat Tablice całek
27 maj 08:21
27 maj 08:25
daras:
27 maj 12:44
Karol: Dobra książka? Bo bym brał, może się przyda przyszłemu studentowi
27 maj 14:28
wredulus_pospolitus:
Karol −−− nawet jeżeli jest beznadziejna, to za 5PLN możesz chyba kupić w ciemno, nieprawdaż ?!
27 maj 17:16
Karol: 5zl to prawie mały kebab
28 maj 01:09
daras: za 5zł to mam dobre

albo i 2 w promocji
28 maj 08:30