matematykaszkolna.pl
Matematyka na studiach technicznych Karolina : Cześć, mam takie pytanie co najbardziej przydaje się z matematyki na studiach technicznych. Kończę obecnie 2.semestr na uczelni technicznej, kończę naukę matematyki. I teraz moje pytanie co będzie mi potrzebne na dalszych semestrach i przedmiotach? Domyślam się, że całki i pochodne.
26 maj 15:43
wredulus_pospolitus: całki, równania różniczkowe i ... reszta zależy od kierunku jaki studiujesz
26 maj 15:50
Jerzy: Całki idą w parze z pochodnymi.
26 maj 15:53
r: a co to te całki to taki dział rozbudowany ze caly semestr sie je walkuje? w szkole sredniej srednio jeden dzial zajmowal max 1 miesiac
26 maj 16:04
r: pochodne przerabialismy 3tyg
26 maj 16:04
Bleee: Całki to 'funkcja odwrotna do pochodnych' i 'przerabia się je' w zależności od kierunku od miesiąca do 3 lat.
26 maj 16:39
Adamm: całki są różne zdefiniowane, niezdefiniowane Riemanna, Lebesgue, niewłaściwie, wielokrotne Powiem więcej, całka jest bardziej fundamentalnym pojęciem, i ważniejszym, niż pochodna.
26 maj 17:10
Adamm: 'zdefiniowane, niezdefiniowane' przepraszam, oznaczone i nieoznaczone się mówi
26 maj 17:11
Adamm: są też całki zespolone, krzywoliniowe i powierzchniowe
26 maj 17:12
r: skoro pochodne są takie proste to czemu całki już nie? skoro to odwrotny proces
26 maj 17:42
Karolina : Czyli bez znajomości całek nie ma możliwości ukończenia studiów technicznych.
26 maj 20:04
inż.: Niestety, ale nie ! Co to za inżynier, który nie zna całek?
26 maj 20:10
Bleee: r odpowiadają na Twoje pytanie: Łatwo się podnosi liczby do 7 potęgi (np. 7.347) ale już obliczanie pierwiastka 7 stopnia trochę bardziej skomplikowane jest, nieprawdaż?!
26 maj 20:25
r: no w sumie ta a o to w tym chodzi? funkcja i podnoszenie jej potęg, tak jak przytoczyles?
26 maj 20:46
r: W'(x)=4x3+3x2+2x+1 czyli jej całka to W(x)=x4+x3+x2+C?
26 maj 20:49
r: a nie
26 maj 20:49
Adamm: Bo nie ma prostych algorytmów na liczenie całek. Ba, nawet niektórych po prostu nie da się wyrazić za pomocą funkcji elementarnych.
26 maj 20:53
Bleee: r to policz jaka jest funkcja pierwotna z f(x) = ex2
26 maj 20:55
r: Bleee no akurat to chyba to proste, bo ex' to ex
26 maj 20:57
r: czyli to bdzie ex2
26 maj 20:58
Bleee: No to policz pochodną z tego co zapisałes i Zauważ że to nie jest takie proste.
26 maj 21:17
Bleee: Po prostu − przy pochodnych masz gotowe wzory które można 'slepo' stosować i dostaniesz wynik (tak jak można po prostu mnożyć raz po raz przez daną liczbę aż otrzyma się 7 potęgę), ale przy całkach jest już trochę trudniej. Są metody rozwiązywania calek ale Ty sam musisz wiedzieć która warto zastosować, a czasami nawet najprościej wyglądające całki jak chociażby wspomniane f(x) = e(x2) nie da się w łatwy i szybki sposób rozwiązać. Wielu calek w ogóle nie da się rozwiązać w 'tradycyjny sposob' tylko konieczne jest wykorzystanie metod numerycznych.
26 maj 21:20
Bleee: I analogicznie, to że łatwo jest wyliczyć 25 to nie znaczy że wartość każdego pierwiastka kwadratowego tak łatwo wyznaczyć.
26 maj 21:21
daras: Karolino, po pierwsze gratuluję, że wybrałaś studia politechniczne, ja zrezygnowałem w trakcie na rzecz uniwerku jak sama widzisz matematyka kończy się tam po 1 roku i...to na tyle , reszta to mechanika, mechanika, i jeszcze raz mechanika czyli prosta matematykaemotka powodzenia
26 maj 21:43
Adamm: @daras to przecież od kierunku zależy... niektórzy mają analizę i nawet trójkę...
26 maj 21:49
daras: odp@Karolina z 20:04 nie ma szans
26 maj 22:05
Adamm: @Karolina całki nie są wcale trudne do ogarnięcia Zabierzesz się do roboty, to nawet wyjdzie z tego fajna zabawa.
26 maj 22:51
jc: Obawiam się, że każda dziedzina techniki ma swoją matematykę.
27 maj 00:07
6latek: Z tego co widzialem to jest do kupienia B. Piłat Tablice całek
27 maj 08:21
27 maj 08:25
daras: emotka
27 maj 12:44
Karol: Dobra książka? Bo bym brał, może się przyda przyszłemu studentowi emotka
27 maj 14:28
wredulus_pospolitus: Karol −−− nawet jeżeli jest beznadziejna, to za 5PLN możesz chyba kupić w ciemno, nieprawdaż ?!
27 maj 17:16
Karol: 5zl to prawie mały kebab emotka
28 maj 01:09
daras: za 5zł to mam dobre emotka albo i 2 w promocji
28 maj 08:30