wartosc oczekiwana
abdad: Witam, mam taki problem mianowicie
dystrybuanta rozkladu X wygląda tak
| | ⎧ | 0, x<0 | |
| | ⎜ | 1/4, 0≤x<1 | |
| F(x)= | ⎨ | 1/4x2 −1/2x +3/4 dla 1≤x<2 |
|
| | ⎩ | 1 dla 2 ≤ x | |
26 maj 15:37
wredulus_pospolitus:
no i
26 maj 15:38
abdad: trzeba policzyc wartosc oczekiwaną
26 maj 15:38
abdad: mam rozwiazanie od jakiegos doktorka ale nie rozumiem dlaczego jest takie jakie jest i wydaje
mi się że jest ono błędne
26 maj 15:39
wredulus_pospolitus:
no to co Ci nie pasuje w rozwiązaniu i jak myslisz że powinno być
26 maj 15:40
wredulus_pospolitus:
I trochę szacunku 'młodzieńcze' (inaczej powinienem Ciebie nazwać) − 'doktorku' to sobie może
królik Bugs mówić a nie Ty do starszych.
26 maj 15:42
abdad: ogólnie jest tak najpierw
| | ⎧ | 0 dla x poz [1,2] | |
| fPc = F`(x) /(1/4) = | ⎩ | 2x−2 dla x z [1,2] |
|
i teraz on policzyl calke z tego na przedziale 1 do 2 i to jest wartosc oczekiwna
co sie wiec stalo z czescią dyskretną rozkladu

?
26 maj 15:44
abdad:
| | ⎧ | 0 dla x nie nalezy do [1,2] | |
| fPc = F`(x) /(1/4)= | ⎩ | 2x−2 dla x ∊[1,2] |
|
26 maj 15:47
wredulus_pospolitus:
zauważ, że
P(1>X>0)
= 0
więc przedział <0;1) nie ma ABSOLUTNIE żadnego wpływu na średnią wartość
Analogicznie P(X ≥ 2) = 0
26 maj 15:48
abdad: ale co w takim razie z P(x=2) skoro tam rowniez jest skok
26 maj 15:50
abdad: z zerem sie zgadzam nie ma wplywu na wartosc oczekiwaną
26 maj 15:51
abdad:
26 maj 16:10
Bleee:
Masz rację, także jest przeskok
26 maj 16:20