statystyka, wariancje, prawdopodobieństwo
Niszka: Proszę o pomoc. Nie wiem od czego zacząć
Metro odjeżdża ze stacji dokładnie co 7 minut.
Zakładając, że rozkład dotarcia pasażera na stację jest jednostajny oblicz
a. Średni czas oczekiwania na metro przez pasażera
b. Wariancję czasu oczekiwania
c. Prawdopodobieństwo, że pasażer będzie czekał na metro więcej niż 4 minuty
26 maj 00:40
wredulus_pospolitus:
Skoro liczba ludzi przybywających na stację jest jednakowy w każdym momencie to znaczy że tyle
samo osób będzie czekać 1 minutę co 6 minut (i co 2 minuty, 3 minuty, itd.) więc:
a) Jaki jest średni czas oczekiwania?
b) Jaka jest wariancja tego rozkładu?
26 maj 00:44
Niszka: | | a+b | |
a) znalazłam wzór na wartość oczekiwaną w rozkładzie jednostajnym |
| , |
| | 2 | |
| | 7 | |
rozwiązaniem jest |
| . Dlaczego? co oznacza a i b |
| | 2 | |
| | (wartość − średnia arytmetyczna)2 | |
b) |
| |
| | ilość wartości | |
| | (7−7)2 | |
|
|  coś mi się nie zgadza xD |
| | 1 | |
26 maj 11:10
Bleee:
a i b to krańce przedziału
| | a1 + an | |
Pamiętasz (z ciągów arytmetycznych) taki wzór |
| = średnia wartość  |
| | 2 | |
Czemu źle podstawiasz do wzoru?
26 maj 12:04
wredulus_pospolitus:
Minimum to czekam 0 minut (wchodzę na stację gdy własnie drzwi się otwierają), maksymalnie
czekam 7 minut (wchodzę na stację i akurat drzwi się zamykają). To ile czasu ŚREDNIO czekam
skoro każdy z czasów (pomiędzy 0 i 7 minut) jest równo prawdopodobny?
26 maj 12:11
Niszka: | | (b−a)2 | |
jest taki wzór na wariancję w rozkładzie jednostajnym ciągłym: |
| |
| | 12 | |
przyjmuję za krańce przedziału a−>0, b−>7 ?
26 maj 12:18
wredulus_pospolitus:
tak a = 0 ; b = 7
26 maj 12:31
Niszka: Dziękuję
26 maj 13:50