Czy dobrze rozwiązałem te zadania?
ktoś: Witam
Mam pytanie, czy dobrze rozwiązałem te zadania? Jeśli nie to proszę napiszcie co jest źle.
1.Wyznacz x, jeśli K, L, M są wierzchołkami trójkąta, oraz KL=x+2, LM=2x, MK=8
8+x+2>2x 8+2x>x+2 x+2+2x>8
10+x>2x 2x−x>2−8 3x>8−2
x−2x>−10 x>−6 x>2
x<10
2.Dłuższe z boków trójkąta prostokątnego mają długości 15 i 17. Oblicz:
a)długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b)długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
a)R= 11,33
b)r= 4,66
3. Określ wzajemne położenie okręgów o(A,3) i o(B,11) jeśli AB=8.
okręgi przecinające się
26 maj 20:28
Mila:

Zadanie 2.
| | 17 | |
1)R= |
| − promień okręgu opisanego |
| | 2 | |
2) a
2=17
2−15
2=64
a=8
20*r=60
r=3
==========
26 maj 21:07
ktoś: Racja, mój błąd. Rozumiem, że pozostałe zadania są dobrze rozwiązane?
26 maj 21:09
Eta:

1/ x>0 i x<10 i x>2
to x∊(2,10)
==========
2/ c=17, a=15 to b=
√172−152= 8
dokończ...
3/ styczne wewnętrznie
26 maj 21:10
Eta:
@ Mila
zad3/ ?
26 maj 21:12
Mila:
Aaa.., moja gafa
26 maj 21:15
ktoś: Dlaczego stycznie wewnętrznie?
26 maj 21:16
Eta:
|AB|=|R−r|
8=11−3
26 maj 21:21
26 maj 21:23
Eta:
Miało być:
czwarte położenie
26 maj 21:24
ktoś: Teraz rozumiem. A co z tym pierwszym? Dobrze?
26 maj 21:25
Eta:
Do 1/ podaj jeszcze odp x∊(2,10)
26 maj 21:43