Rownania i nierówności wartość bezwględna i względna
Hdh:
|x + 5| = 17
√x do kwadratu − 8x + 16 = −2
|x − 3| + |x + 4| = 7
|x − 4| < 12
|4x + 3| > 8
|x − 7| >= 8
|−12 +4|
√(1−√2) do kwadratu
Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie każdego kroku.
Bardzo mi zależy.
26 maj 18:05
26 maj 18:16
Jerzy:
Dawanie gotowców,to żadna pomoc.
26 maj 18:36
Hdh: Dzięki ,,gotowcowi" z wyjaśnieniami zrozumiem i powtórzę na innych przykładach.
Więc proszę o pomoc was.
Naprawdę zależy mi.
Szukałem filmików na youtube, ale z takimi zadaniami nie ma.
26 maj 19:22
Hdh: Hha: tam są zadania, a gdzie rozwiązania do nich?
Nie mogę znaleźć
26 maj 19:24
Jerzy:
Z jakich liczb moduł jest równy 17 ?
26 maj 19:27
Hha:
Klikaj na niebieskie strzałki .... zobaczysz rozwiązania
26 maj 19:28
Jerzy:
Spadaj przygłupie.
26 maj 19:31
Eta:
Dziś mam dzień "dobroci"

1/ |x+5|=17 ⇒ x+5=17 lub x+5= −17
x=12 lub x= −22
2/
√x2=|x|
to |x|−8x+16= −2
dla x≥0 x−8x+16= −2 ⇒ −7x= −18 ⇒ x=18/7 >0 −− jest rozwiązaniem
dla x <0 −x−8x+16= −2 ⇒ −9x=−18 ⇒ x=2 >0 −− nie jest rozwiązaniem
W linku podanym przez
Hha znajdziesz te rozwiązania:
3/
4/
5/
6/
26 maj 19:39
26 maj 19:41
Hdh: Jerzy uspokój się.
12 i − 12
Nie wiem czy mogę to tak zapisać czy inaczej.
A wolę się upewnić
26 maj 19:56