matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład gęstości
Otis:
Zmienna losowa X ma rozkład gęstości:
⎧
a−x
2
, 0 ≤ x ≤ 1
f(x)=
⎩
0, dla pozostałych x
Czy a =−3 ?
26 maj 14:58
wredulus_pospolitus:
Czyli funkcja gęstości przyjmuje tylko ujemne wartości
Intrygujące
26 maj 15:06
wredulus_pospolitus:
x
3
∫(a−x
2
) dx = ax −
3
więc: 1
1
∫ (a − x
2
) dx = a −
−> a =
3
0
26 maj 15:07